Какъв е моят родителски стил? Авторитетен стил.

Какъв е моят родителски стил? Авторитетен стил.

Да си родител означава непрекъснато да учиш и да се развиваш. Никой не ни подготвя специално за тази роля. Завършваме училище, университет, но когато се появи детето, главата ни се изпълва с всевъзмони въпроси кое е правилно, кое- не, как да възпитаваме, как да отреагираме в една или друга ситуация, как да приоритизираме. Така се оформя и нашият родителски стил. В него може да откриете влиянието на собствените си родители, осмислените преживявания от Вашето собствено детство и това, което си представяте за Вашето дете.

Защо е важно да познаваме какъв е родителският ни стил?

Нашите ценности формират начина, по който мислим за детето. А начинът, по който мислим за детето, определя решенията ни спрямо него, действията ни, отношението ни към една или друга ситуация. А това, в крайна сметка, се отразява на самото дете, на неговата личност, самочувствие и светоусещане.

Представете си, че едно дете се връща с двойка вкъщи. Един родител ще го нахока и ще го накаже да не гледа 2 седмици телевизия, друг ще го успокои и ще седне с него, за да му помогне да научи това, което го затруднява, трети ще махне с ръка и ще каже: „Какво толкова!„, четвърти ще го набие, за да си вземе урок, пети  – ще отиде да се разправя с учителката и т.н. И така детето с двойката при различните „типове“ родители ще научи различни неща и ще се почувства по различен начин. В едната ситуация ще се страхува, вероятно ще развие чувство на вина и ниско самочувствие, в другата ще се почувства подкрепено и ще се научи как да се справя в трудни моменти, в третата- вероятно ще му е трудно да се ориентира какво е важно и какво не…

Важно е да знаем как с действията си влияем върху формирането на личността на собственото си дете. И тук не става въпрос за изолирани реакции, когато сме уморени, бързаме, не знаем какво да направим, изправени пред дадено предизвикателство или трябва да предпазим детето от някаква опасност. По тези параметри всеки един родител прескача между отделните стилове. Става въпрос за стратегиите, които използваме в преобладаващата част от времето, мотивирани от нашите ценности и възгледи за възпитанието и отношението към детето. Когато познаваме стила си, може осъзнато да вземем решение да го променим.

Как да разбера кой е родителският ми стил?

През 1967 година Даяна Баумринд, психолог от Институт за човешко развитие в САЩ,  публикува проучване, направено сред деца в предучилищна възраст, в което определя 3 родителски стила: авторитетен, авторитарен и отстъпващ. По-късно други изследователи добавят и четвърти стил – неглижиращ. В четири поредни статии „Детето играе“ ще Ви представи характеристиките и на всички родителски стилове и как те се отразяват върху развитието на детето.

По-същественият въпрос е какво да правите с тази информация? Всеки родител има мечти за детето си, представя си го по определен начин. Спрямо тези мечти изгражда и определена философия за възпитание. Когато навлизате по-надълбоко във всеки от родителските стилове, си задавайте въпроси. Никой няма да Ви пише оценки. Целта е сами да усетите къде сте в момента, дали това Ви удовлетворява и как това отговаря и работи за мечтите Ви спрямо детето Ви и за това то да израстне като здрава, пълноценна и отговорна личност със самочувствие. Така може да решите какво искате да запазите от своя стил и какво искате да правите по различен начин.

Започваме с обзор на авторитетния стил.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации