Как да включим в съвместна игра деца от различна възраст, част 1

Как да включим в съвместна игра деца от различна възраст, част 1

Родителите често са изправени пред въпроса как да играят пълноценно с децата си, които са на различна възраст. И малкото, и голямото дете имат нужда от внимание, имат различни умения и възможности, различни интереси и съответно и предизвикателствата към тях трябва да са различни.

Разбира се, няма универсални рецепти. В единия случай може да се касае за семейство с бебе и тригодишно дете, а в другия за деца на 4 и 9 години. Вариантите са безкрайни. Родителите най-добре знаят кое дете какви интереси има и къде са пресечните им точки и трябва да се доверят на интуицията си. Важното е голямото дете да не е изцяло в услуга на по-малкото, да има своето пространство за игра и развитие, да има своите предизвикателства. Също така, имайте предвид и малкото да не е винаги в ситуация „виж какво прави бате/кака„. То има своя пътека на развитие и не е нужно непрекъснато да се сравнява с по-голямото.

Макар и в много от случаите децата сами да Ви подсказват с какво искат да се занимават, може да се улесните като предварително си измислите няколко игри и си подготвите материалите за тях. Така заниманията няма да са стихийни, Вие ще извадите максимална полза от тях и няма да се натоварвате излишно.

В много от ситуациите може да се наложи да се намесите като насочите енергията на децата в съвместна игра. Нормално е децата на 1-2 години да харесват повече да рушат пясъчните замъци и кули, построени от големите. Нормално е и големите да се дразнят. Опитайте се да им обясните защо по-малкото се държи така и ги насочете в игра, в която и двамата могат да участват според желанията и нагласите си в съответната възраст, та дори това да означава да се състезавате с големия кой от Вас двамата ще построи по-устойчива на атаките на малкото кула.

Какви са възможностите?

Играта с пластелин, рисуването, конструирането  са възможности за увличане на децата в съвместна игра, независимо от възрастта. Разбира се, всяко от тях ще се включи според възможностите си. Голямото дете може да рисува с тебешир или моливи, да строи или изработва фигурка от пластелин, а бебето да наблюдава. Така хем можете да насърчавате по-голямото дете да усвоява нови умения, хем активно да общувате и с двамата като разказвате на по-малкото какво вижда или какво прави по-голямото. Ако и двете деца могат активно да участват, измислете обща тема- примерно ще правите град или зоопарк и нека всеки има своя принос. Голямото ще строи мост, малкото къща (и две слепени тухлички са къща). Голямото ще прави слон, малкото костенурка (та дори да прилича на безформена топка). Вие ще сте до тях, за да им обръщате внимание, да свързвате в общ сюжет изработеното от тях, да им оказвате помощ, да ги поощрявате и да се радвате на опитите и постиженията им.

Разказване на истории. По-голямото дете може да Ви е ценен помощник в развитието на говорните умения на по-малкото. Насърчавайте го да разказва истории, да участва в домашни театрални етюди.  По-малкото ще слуша и наблюдава, а ако вече може, го включвайте според възможностите му.

Четете. Времето за четене е чудесна възможност за съвместяване на игрите на деца от различна възраст. В рубриката ни „Как да играем с тази приказка“ може да намерите интересни предизвикателства за деца от различна възраст. За да е интересна по-сложна история и на по-малките, може да използвате кукли. Така хем, ще държите вниманието на по-голямото дете върху сюжета, хем ще покажете „на живо“ историята, което ще държи вниманието на по-малкото.

Сетивни упражнения. И за малки,  и големи е интересно да участват в игри с вода, пясък, месене на тесто и т.н.  В пясък скрийте различни предмети и нека децата да ги търсят. Може да криете предмети в есенни листа, сред пластмасови топки и т.н.Разбира се трябва да съобразите големината на предметите и материала, с който ще ги покриете с най-малкото дете, за да избегнете риск от поглъщане и задушаване. Другият вариант е всяко от децата да има свое предизвикателство за търсене, а накрая да съберете предметите и да разкажете история с тях.

Музика и танци

Музиката и танците увличат хора от различна възраст. Гушнете бебето и поканете и по-голямото дете. Танцувайте на различен ритъм, показвайте му различни движения.

Направете си музикални инструменти – маракаси с бутилки, пълни с ориз (залепете капачките, за да избегнете риск), барабани от пластмасови кутии или тенджери, китара от кутия и опънати по нея ластици и свирете. И малки, и големи ще се радват да участват в какофонията.

Бъдете позитивни. Съвместните игри са възможни и когато намерите пресечна точка между интересите на децата и им предложите достатъчно интересни предизвикателства, всички ще изпитват радост от това да са заедно, да играят, общуват и учат един от друг.

Ще се радваме да ни разкажете как Ви играете с децата си на различна възраст.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации