Как да включим в съвместна игра деца от различна възраст, част 2

Как да включим в съвместна игра деца от различна възраст, част 2

Въпросът как да включим децата в семейството на различна възраст в съвместни игри е винаги актуална за родителите. Вече сме писали по темата с много идеи, а днес ще разгледаме един малко по-различен ракурс – игри, които позволяват на децата да се опознаят по-добре едно друго и да изградят по-силна емоционална връзка. Минималната възраст за участие в тези игри е 3,5 години.

Да походим вързани

Нека децата да застанат едно до друго, така че да можете да завържете на едното левия крак, а на другото -десния крак. Така вече като едно същество с „три крака“ трябва да се придвижат от едно до друго място в стаята или на двора. Това не е никак лесно. Изисква съобразяване и изчакване на по-малкия. Питайте децата как са се чувствали по време на играта. За да е по-забавно, може да участва цялото семейство като на ротационен принцип участва всеки с всеки.

По- подобен начин децата може да бъдат вързани през тялото, застанали гръб  с гръб едно о друго. Т.е. единият ще ходи с лице напред, а другият – назад. Нека периодично сменят „лидера“ на вързаното същество. От играта пада голям смях, но истинската полза е в усещането на другия, когато трябва да го водиш или следваш, нуждата от съобразяване, изчакване и напасване на общ ритъм в ходенето. Отново питайте децата как са се чувствали по време на играта. Какво им е харесало и какво не.

Още един забавен вариант на „общо“ придвижване е, ако децата заедно облекат една дреха – примерно – голяма тениска или пола.

Важно!!! Тъй като по време на играта е много вероятно да има и падания, разчистете пространството, така че да няма остри ръбове и предмети, които да представляват опасност за децата.

Води ме на сляпо

Завържете очите на едното дете. Другото трябва да го преведе през лабиринт като му дава указания. Лабиринтът може да оформите на пода с възглавници. В края на лабиринта може да има кутия с някаква задача, примерно разноцветни дървени кубчета и схема, по която трябва да се подредят. Указанията отново се дават от виждащото дете.

Когато едно от децата е до 4,5 години, дайте инструкции кое е ляво и кое е дясно. Ако детето се затруднява, може на едната ръка да завържете звънче или гривна. Тогава указанията ще бъдат: „Завърти се по посока на гривната!

Когато водещото дете е по-малкото и на възраст до 4 години, помагайте му в даването на инструкции към другото дете, ако се налага.

Важно е да поддържате добрия тон между децата и да насочвате към съобразяване с другия.

Да поносим заедно вода

Тази игра е чудесна за двор или на плажа. За да е още по-интересна, може да се включат и възрастните и да направят състезание с децата. Разделяте се по двойки и всяка двойка държи заедно, без да пуска в нито един момент,  малка кофа. Определяте си трасе с начало и край. В началото на трасето, без да пускате кофата, трябва да я напълните с вода от определен за това съд като всеки от участниците има черпак. Като напълните кофата, трябва да я придвижите до другия край на трасето и да я излеете в друг съд. Играта печели двойката, която първа напълни крайния съд.

Ако децата играят сами, спирайте ги в края на трасето и ги питайте какво може да променят, за да донесат по-пълна кофа или да я донесат по-бързо. Целта е заедно да изведат стратегия и да се съгласуват при изпълнението ѝ, съобразявайки се с възможностите на другия.

Алтернативен начин на игра е да застанат един срещу друг, а между телата им да закрепите топка. Сега така, заедно с топката, без да я пипат с ръце, трябва да се придвижат от едно място до друго.

Скулптури и четене

Вземете нова книга, която до този момент не сте чели на децата. Не им показвайте илюстрациите. Нека текстът да е сравнително кратък. Прочетете история веднъж и насърчете децата да си представят как изглеждат героите. След това започнете отново четенето и когато има завършена сцена от книгата, спрете и помолете децата да си представят как би изглеждала илюстрацията към тази сцена. След това задачата им е да я изобразят с телата си като жива скулптура.

Идеята на всички тези игри е, че децата са поставени в ситуация, която изисква сътрудничество и съобразяване един с друг, отчитане на възможностите на другия и търсене на общи стратегии, решения и действия. Много ще помогнете на децата във взаимното опознаване и свързване, ако ги питате как са се чувствали, какво им е харесало, в какъв момент им е било комфортно и в какъв не, както и какво биха казали като послание към другия. Накрая може да мотивирате децата да изработят подарък един за друг с подръчни материали. Може да е рисунка, фигура от пластилин и т.н. Това е още един начин да събудите сетивата им един към друг и да инвестирате в силна емоционална връзка помежду им.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации