Как да водим дневник на детето

Как да водим дневник на детето

Децата растат невероятно бързо, а всеки ден е пълен с толкова много промени, на които родителите се възхищават. Първата усмивка, първите стъпки, първото зъбче. Отделете си време да записвате най-важните си преживяния и промени, които се случват с детето. Колкото и да са прекрасни тези мигове, много от тях след време се забравят. Когато ги запишете, ще имате живи спомени, а и на децата винаги им е интересно да видят как са пораствали, през какво са преминали, как са се развивали. Това е част от тяхната личност и учене за себе си. Чрез дневниците, ще учат и за Вас, ще Ви видят в малко по-различна светлина. Често отношенията се приемат за даденост, но от дневника може да разберат на какво сте радвали, от какво сте се притеснявали или страхували, за какво сте мечтали, на какво сте се надявали, как се преживявали дадени ситуации. Това е като разговор през времето, тънки нишки на любов и откровение.

Има много начини да водите дневник.

Разказ с картинки

Снимайте детето. И във важни моменти и непринудено в ежедневието. Изпринтете снимките и на гърба им накратко напишете с какво е бил забележителен този миг или този ден.

Ако не Ви се занимава да принтите, подредете снимките във виртуален албум с кратък текст или във клипче, в което разказвате със собствения си глас спомените си.

Видеодневник

Ако Ви е по-удобно, водете видеодневник. Пуснете камерата и заснемете случващото се, разказвайте на живо, включете гласовете на всички участващи. За да се получи хубаво, не режисирайте. Нека е спонтанно. След време наистина ще имате повод да седнете удобно и да гледате заедно тези мили кадри.

Дневник-албум

Отделяйте си време да описвате какво се случва с детето през първата му година, как се променя, какво учи, как играе, на какво се радва, от какво се впечатлява. Вписвайте послания, мисли, всичко, което искате да кажете на детето си. Вие най-добре знаете какво искате да запишете, за да остане във времето. В края на първата година изберете ключови снимки, разместете ги из текста и го дайте за печат. Една такава книга е чудесен спомен, а и подарък за един бъдещ тийнеджър. Вярваме, че бабите и дядовците, също ще се радват на един екземпляр.

Тази традиция може да продължи и в бъдеще. Само си спомнете за тетрадките на майката на Емил от Льонеберя, запечатали хилядите белиот неговото детство. Пък кой знае, може точно Вашият дневник да е основа за бъдещ роман за деца или филм.

Дневник на първите неща

Не винаги родителите имат време за по-подробен дневник. Затова може да водите дневник на първите неща. Първа усмивка, прохождане, първи ден в детската градина, първа рисунка, първо стихче, първа песничка, за първи път на влак и т.н. Това също е много симпатичен начин да водите дневник, който децата ще са любопитни да четат след време.

Готови дневници

На пазара се предлагат и готови дневници. авторите са ги оформили с интересни теми на красиви страници, които се попълват лесно и бързо с най-важната информация.

Пожелания

Когато се роди детето всички пожелават прекрасни неща. Запишете ги и ги оформете като книжка със снимки от първите дни след раждането. Нека има лични послания от мама и тате, от бабите и дядовците, лели, чиовци, близки приятели. Това е прекрасен начин да съберете цялата тази позитивна енергия и един ден да я подарите на детето си.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации