Как да закалим бебето

Как да закалим бебето

Закаляването на бебето е постепенен и индивидуален процес, който в същото време не е никак сложен за изпълнение и абсолютно задължителен.

Чрез закаляването Вашето мъниче ще има по-силни защитни сили срещу редица заболявания и ще може да расте здраво и щастливо. Ето кои са основните принципи, които трябва да спазвате при закаляването на бебето:

  • Никога не се опитвайте за закалявате мъничето, ако то е неразположено или дори болно. Така само ще влошите състоянието му.
  • При закаляването трябва да имате предвид, че е абсолютно задължително то да става постепенно и систематично. Това означава, че ако отглеждате бебето зимно време и нямате възможност да излизате на разходка с количката, а просто искате да го оставите на балкона да подиша чист въздух, първо трябва да започнете с изкарването му навън за 5 мин, на следващия ден за 10 мин, на третия ден за 15 мин и т. н.
  • Ако детето е над 6-месечна възраст и е здраво, можете да го извеждате на балкона или на разходка навън дори и при температура минус 10 градуса по Целзий.
  • Не си позволявайте да извеждате бебето или детето, ако навън има мъгла, буря или силен вятър, защото така лесно ще го простудите. Мъглата е особено вредна за бебета и деца, които имат дихателни проблеми и в същото време може да предизвика такива при напълно здрави деца.
  • Добре е температурата в стаята на новороденото бебе да е около 23-24 градуса. Това важи само за доносените бебета, докато при тези, които са с тегло под нормата, тя трябва да е с около 2 градуса по-висока. Също така, ако е възможно, по време на сън термометърът трябва да показва с 1- 2 градуса по-ниска температура.
  • Задължително проветрявайте редовно стаята, в която спи бебето.
  • Ако навън е прекалено горещо, избягвайте разходките с бебето или детето си между 10 и 17 ч. Малките деца понасят доста трудно жегите.
  • Разходките на малките деца трябва да целят поемането на чист въздух. Това означава, че разходката около булевард с натоварен трафик не само, че няма да е от полза за мъничето Ви, но може дори да му навреди. За тази цел се избират по-отдалечените от замърсители паркове, алеи и градинки.

Източник: ezine.bg

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации