Как да играем с камъни

Децата много обичат да играят с камъни, затова може да им предложите различни игри, с които да удовлетворите любопитството им и в същото време да развивате различни умения и да им доставите нови преживявания. Чудесни са, защото дават възможност да играете навън  и да опознавате природата.

Изследователи

 

precious-1432335_1920

Сложете в една кутия разноцветни камъни. Много от тях може да си набавите свободно от природата, други купете от специализираните магазини. Осигурете на малкия изследовател инструменти за научна работа – лупа, везна, кутия с вода, лист и моливи, фенерче, огледало, щипки и т.н. Оставете го да ги разглежда, мери, очертава върху листа, да ги потапя във водата, за да види как се променя цвета им и т.н.

За да го вдъхновите може да му покажете някои от дейностите по изследване на камъните, но го оставете да играе свободно.

Някои от камъните може да оставите с пръстта върху тях и да дадете възможност на младия учен сам да ги почисти с четка и сапунена вода.

Ако видите интерес, може да го мотивирате да сортира камъните по определен признак – големина, тежина, цвят, текстура и т.н. Може например да ги подреди от най-лек до най-тежък, от най-грапав до най-гладък, от най- малък до най-голям и т.н.

Играта е подходяща за деца 3,5+ години.

Дзен кула

rock-1110705_1920

Това предизвикателство е подходящо за по-големи деца 5+ години. Може да им покажете как може да ги подредят като дзен камъни. Подреждането на дзен камъни изисква доста търпение, създава усет у децата за баланс и тренира фините движения на ръката. Наред с това внасят усещане за спокойствие. За целта трябва да осигурите подходящи камъни. Ще е забавно цялото семейство да участва като всеки построи своя кула от камъни.

Опитайте и други инсталации с камъни.

Геометрични фигури

Играта е подходяща за деца 2+ години и е подходяща за разходка навън. Очертайте с тебешир фигурки на асфалта. Сега отделете време да потърсите камъни в околността. Покажете на детето какво да прави, а именно да подреди камъните по линията на геометричните фигури – кръг, квадрат, триъгълник. По-малките деца може и да не изпълнят точно задачата, но това не е важно. За тях вероятно ще е по-забавно самото търсене на камъни и е възможно да Ви делегират подреждането.

Хвърляне

Хвърлянето на камъни във вода е сред най-любимите занимания на децата. И звукът от цапващия камък и вдигащата се вълна от него са много забавни за децата. Не подценявайте това забавление, защото това е перфектен начин да развивате грубата моторика и по-конкретно уменията на детето да хвърля с ръка надалеч. Перфектното място за това са естествените водоеми, но дори да нямате наблизо река или езеро, то може да играете с корито, пълно с вода и наръч камъни.

Мозайка

cyprus-1181981_1920

Може да осигурите на детето купчина камъни. С помощта на тези камъни детето може да прави различни мозайки (затова нека има и бели, и черни, и сиви и т.н.). Покажете как може да се наредят, ако детето за първи път участва в такава дейност, но го оставете детето да твори само.  Като основа на мозайката може да използвате пясък, бързосъхнеща глина, лист хартия или просто да ги редите на земята.

Ако на детето му стане интересно, покажете му различни образци на каменни мозайки.

Играта е подходяща за 4+години.

Букви

За децата, които сега се учат да четат и пишат, може да приготвите камъчета с букви върху тях. Най-добре е да използвате бели камъчета и перманентен маркер. Добре е всяка буква да е представена поне с 10тина камъка. Може да играете като „изписвате“ с камъните различни предмети у дома: примерно сложете някъде топката на детето и пред нея подредете с камъни думата „топка“. Така може да продължите с вратата, масата и т.н.

Музей

Разходете се и до музей с богата колекция от камъни, за да може детето да види различни видове – скъпоценни, индустриални и т.н.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации