Как да играем с книгата на Ерве Тюле „Натисни точката“

Книгата на Ерве Тюле „Натисни точката“ вече е и на българския пазар и „Детето играе“ вече писа за нея. Децата обожават тази книга, защото тя се променя от техните действия и играта се получава от само себе си, но ние винаги сме готови да дадем още идеи как може да се забавлявате заедно, вдъхновени от книгата.

Книгата е прекрасен начин детето да учи за цветовете, за посоките „ляво и дясно“, да извършва различни движения, които развиват фината моторика на ръката, да се научи да брои като на шега, да прави разлика между малко и голямо и още куп неща.

Ето няколко идеи за игра:

Да рисуваме с … точки

g1Играта е подходяща за деца над 2 години. Въоръжете малчо с различни инструменти за рисуване: широки кръгли моливи, кръгли печати, четки тампон в различен размер (от хоби магазините) или каквото имате подръка, стига да оставя кръгъл отпечатък. Добавете към комплекта и ярки боички за рисуване с ръце (бъдете внимателни детето да не реши да ги опита!!!). Поканете детето да си направите хубави картини съвсем като в книгата само от точки. Покажете как става рисуването като топнете върха на избран от вас инструмент в боята и оставите отпечатък върху листа.

g6Може да направите голям кръг, съставен от множество жълти точки. В него може да направите по-малък кръг, съставен от сини точки и така, докато се получи красива картина от шарени кръгове.

Може да рисувате геометрични фигури и просто на воля детето да нанася точки в избран от него цвят. Ясно произнасяйте цветовете и дори повтаряйте някои от инструкциите в книгата, например: „Нарисувай зелена точка вляво от жълтата“ и т.н.

В началото беше точката…

Играта е подходяща за деца над 3 години.

g7Може да играете още на първата страница на книгата като редите и пренареждате още точки около основната, за да се получат различни фигури. За да играете трябва предварително да изрежете 10тина кръгчета в различни цветове. За леснина, може да използвате и перфоратор с формата на кръгче. Ако подредите няколко сини кръгчета около основната жълта точка, ще се получи цвете. Ако добавите още няколко жълти точки, и направите стълб от кафяви – ще се получи палма, ако подредите няколко точки в редица, се получава гъсеница. Отпуснете фантазията си и създайте възможно най-много фигури около основната точка.

Скачай по точките

g8Изненадайте детето си като сутринта, когато се събуди, разпръснете из къщата големи точки … за скачане. Изрежете ги от по-плътен картон и ги залепете за пода с двойно залепваща лента. Нека бъдат съвсем като в книгата – сини, жълти, червени, зелени. Призовете детето да преминава върху всички зелени (по-малките ходом, по-големите скачайки). Важното е Вие да се съобразите при подредбата им, движението за детето да е предизвикателно, но постижимо. Нека сега се върне по жълтия път от точки. А защо не и да скача в ред от синя, зелена, червена точка и пак синя, зелена и червена. Използвайте и инструкциите от книгата: „Скочи 5 пъти върху синята точка, а сега  2 пъти върху жълтата.

Какъв цвят съм?

Нека точките от книжката отново оживеят с размер удобен за хващане. Снабдете се и с щипки за пране или хартиено тиксо. Сложете всички точки в една торба. Нека детето да пъхне ръка в торбата и да извади точка. Сега трябва да намери предмет в къщата с този цвят и да прикрепи към предмета или с хартиеното тиксо или с щипка за пране, ако е възможно.

Точки от пластилин

g2Играта е подходяща за деца над 2,5 години.

Снабдете се с пластилин в цветовете от книгата. Откъснете малко парче и оформете топче. Поканете и детето да направи като вас. Подредете всички топчета и сега следва втората също толкова приятна част – нека детето да натиска топчетата, така че да се превърнат в … точки. Отново може да повтаряте инструкциите от книгата: „Натисни всички жълти точки„, „Натисни зелената точка 3 пъти„, „Натисни синята точка 5 пъти„.

Пластилин и точки от копчета

Играта е подходяща за деца над 3 години.

Снабдете се с големи ярки копчета. Подавайте ги на детето и нека то да ги натиска в предварително направена плочка от пластилин като следва Вашите инструкции. „Натисни зеленото копче с палче, жълтото с показалче.

Нека това да е първата статия с идеи. Чувстваме се вдъхновени и очаквайте още идеи от нас!

[product id=“236726″]
 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации