Как да играем с новороденото

Как да играем с новороденото

Голямата радост вече у дома и постепенно влизате в ритъм. Всичко е ново и вълнуващо. Всеки дъх на бебето Ви завихря в нова реалност.

Знаете, че от най-ранна възраст трябва да играете с бебето, но как? То почти през цялото време спи, не се движи. Какви игри са походящи?

В този най-ранен период от развитието най-важен е контактът с Вас. Играта всъщност е общувне. Гушкане. Опознаване на мама и татко. Опознаване на средата, в която живее. Да, детето спи в по-голямата част от времето, но когато е будно, има нужда да усеща допира Ви, гласа Ви, да вижда лицето Ви. Да усети любовта Ви.

Ето какво може да правите:

Говорете, пейте, четете

Колкото по-често бебето чува речта на възрастните, толкова по-бързо формира асоциации между думите и действията и предметите, които те обозначават. Говорете на бебето докато го преобличате, докато го къпете. Разказвайте му какво има около Вас. Четете му.

Четете. Харесайте книжка с животни например. Покажете кравата. Кажете: „Това е крава. Кравите правят „мууу“. Четете детски стихчета, та дори и Вашата книга или списание в момента.

Пейте. Дори да пеете фалшиво. Пейте. Децата обожават да слушат гласа Ви, а чрез ритъма на песента по-лесно запомнят думи, по-лесно възприемат това, което им казвате. Ще е чудесно това, което му говорите, докато му сменяте пелените да го изпявате. Колкото и глупаво да се получи стихчето. Няма да се явявате на конкурс. Песента е начин за общуване. Пейте и любимите популярни детски песни, залъгалки и римушки.

Гледайте се

Да, наблюдавайте ги и ги оставете и те да Ви наблюдават. Децата обожават да изследват лица, а най-любими са им лицата на мама и татко. Няма по-естествена игра от тази. Всеки родител може да я играе. Правете физиономии. Усмихвайте се. За да стимулирате зрението му и движението на очите може да се измествате леко от фокуса му и да го изчакате да Ви „намери“ отново. Ако забележите, че и детето изразява нещо, имитирайте го.

Бебето вероятно ще е любопитно да се наблюдава и в огл едало.

За да стимулирате зрението, освен собственото си лице, може да да предложите на бебето да разгледа черно-бели картинки, кукли и т.н.

Гушкайте ги

Сигурно сте чували, „Не го гушкай много, да не свикне!„, но не се доверявайте на такива постулати. Бетето има нужда от контакта с Вас. Това е усещане за любов и близост, доверие, топлина, грижа.

Гушнете бебето и го разходете из къщата – покажете му къде какво има.

Гушнете го и танцувайте на нежна музика. Люлейте го нежно, плавно се въртете, повдигнете го леко нагоре и след това го спуснете леко надолу.  Музиката действа успокояващо и на Вас, и на бебето, а осве това стимулира и слуха.

Създавайте усещания за децата

Поднасяйте им да докосват различни текстури- коприна, памучен плат, шумящи тъкани, кожа.

Нека докосне нещо топло и след това нещо хладно.Кажете му какво усеща.

Въведете грапаво- гладко. Меко и твърдо.

Галете го с шал по ръцете.

Масажирайте детето нежно по крачетата и ръчичките.

Четете още:

Игри с новороденото

Игри с бебето на 1 месец

Игри с бебето на 2 месеца

Игри с бебето на 3 месеца

Приятни мигове!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации