Как да играем с тази приказка: Бързата работа

Едно таралежче тръгва за вода, за да утоли жаждата на болната лисана и се връща след 3 години, защото не обича бързата работа. Тази хумористична приказка е разказана отдавна от Ран Босилек. Как можем да играем с нея?

Бързо/Бавно

С тази приказка може да въведете понятието за бързо и бавно на бебетата. Придвижете една играчка (конче) бързо, а друга (мечка) – бавно. Когато децата вече може да тичат, също може да играете като заедно ходите бавно, бавно, а после бързо, бързо.

Таралеж

IMG_4901

Да си направим таралеж у дома! С тесто за игра оформете тялото, а след това забучете клечки или спагети отгоре за бодли. Или изрежете тялото на Ежко Бежко от картон, а бодлите нека да са щипки, които ще закачите по него. Играта ще е забавна за децата над 2 години и е полезна за развитие на фината моторика на ръката.

Галерия на известни таралежи

Има ли в книжките и историите, които четете заедно с детето и други известни таралежи? Ние се сещаме  за приказката „Непослушното мече“ на Ангелина Жекова и „Горската къщурка“ на Савина Попова, но сигурност има и други забележителни герои, които бродят из книжките. Как изглеждат тези таралежковци, какви са характерите им, какво правят в конкретната приказка.

Направете всеки един от тях като апликация или рисунка и ги закачете на стената. Това ще е стената на славата на таралежите. Играта е подходяща за деца над 4 години. Стимулирайте децата да описват героите, техния нрав и всичко, което ги отличава. Тези характеристики може да опитате да включите в апликациите.

Какво знаем за таралежите?

Залепете снимка на таралеж в средата на един лист и добавяйте картинки, с които да разказвате за начина му живот. Стимулирайте детето да задава въпроси, за да разберете какво би искало да научи за таралежите. И Вие задавайте въпроси  за таралежите и мотивирайте детето да прави предположения.

Ето какво знаем за таралежите:

  • активни са през нощта, а денем спят в собсвена дупка, покрита с листа или под някой храст;
  • имат бодли, които ги пазят от врагове, например лисицата;
  • бодлите всъщност са кухи втвърдени косми;
  • таралежът има слабо зрение, но много силно развито обоняние и слух;
  • спят през зимата;
  • по тъмно може да сбъркате дишането и ходенето на таралеж с дишането и ходенето на човек;
  • храни се с насекоми, червейчета, охлюви, жаби и змии. Случва се да хапват и плодове, но със сигурност не събират ябълки и гъбки, какъвто е разпространеният образ на таралежа в детските книжки. Оказва се, че така преди хиляди години, го е описал древноримският историк Плиний Стари в книгата си“Естествена история“.

Четири сезона

В приказката Ежко Бежко тръгва по Гергьовден, но толкова много се бави, че по път се сменят цели четири сезона. Ето идеален повод да научите с какво се характеризират пролетта, лятото, есента и зимата.

Заедно с детето направете книжка, на която да лепите картинки за всеки сезон. Пролетта: цъфнали дървета, лалета, нарциси. Лятото: жита, слънчогледи, диня, плаж. Есента: есенни листа, разноцветна гора, круши, ябълки, шипки. Зимата – сняг, ски, лед. Може да добавите снимки и на дрехите, които носим и да сложите знак за топло, горещо, студено, дъждовно, слънчево и т.н. Книжката може да разглеждате с бебето, но ако решите да играете с по-големи деца, ги включете в изработването.

Ако обичате природата и събирате цяла година интересни растения, то книжката може да е като хербарии. А за да бъде наистина лична и специална, може да я изработите със снимки на детето през различните сезони.

Стомна

jugs-64975_640

Направете опит с по-големите деца да изваят стомна у дома с бързосъхнеща глина. Основата е тумбеста, а нагоре се издължава, за да се получи гърлото. Добавя се дръжка и сте готови.

Вода

Кажете на детето, че Ежко е помолил за помощ при наливане на водата. Вярваме, че няма да имате никакви проблеми с това. Осигурете канче и нека детето прелива от един съд в друг. Първо съдът да е с по-широко гърло, след това с по-тясно. Добавете и фуния, за нови преживявания.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации