Как да играем с тази приказка: Вълкът и седемте козлета

Как да играем с тази приказка: Вълкът и седемте козлета

„Вълкът и седемте козлета“ е приказка от колекцията на Братя Грим. Ако детето обича да му я четете, то може и да играете по много и различни начини с нея. Ето някои идеи:

Карта на приказката

Тази приказка дава прекрасни възможности за направа на карта. Къде е къщичката на козлетата? Къде е пазарът, към който отива майка им? Къде живее вълкът? Има ли гора наоколо? А река? Къде е бакалията? Къде е мелницата?

Картата може да направите върху лист като нарисувате отделните части или като я построите от кубчета, картон или пластилин.

Ако играете с по-малките 2+, е добре Вие да сте активните при създаването на картата, но в последствие, може да я използвате при разказване на приказката за по-голяма наледност. Насърчавайте по-големите деца да си представят къде са отделните обекти и дори да ги изработват или рисуват.

Познай кой съм

В приказката козлетата разбират, че вълкът не е майка им по дрезгавия глас и по сивата лапа. Може да използвате този момент от приказката, за да развиете интересна игра у дома. За да се получи играта, е добре да участва цялото семейство.

Завържете очите на детето. Играчите последователно му подават ръка. Детето само с опипване трябва да разбере на кого е ръката. По същия начин, на втори тур, нека да се опита да познае играчите по опипване на лицето. За да е още по-интересно, на трети тур, играчите може да се маскират – примерно един ще сложи очила, друг -големи уши, брада и т.н.

Отново детето е със завързани очи. Играчите сядат последователно пред него. Детето трябва да зададе въпрос, на който играчите да отговорят само с „да“ или „не“, но като си преправят гласовете. Детето трябва да познае кой седи пред него.

Играта е подходяща за деца 4+ години.

Откъде идва брашното

В приказката вълкът отива при мелничаря, за да поръси козината си с брашно. Покажете на детето пътя на житото. Започнете от зрънцата. Може дори да ги посадите в една саксия, за да видят децата как израстват. Покажете зрялото жито на снимка, а през лятото се разходете до някоя житна нива и откъснете стръкче. Намерете снимка на воденица и воденични камъни, а ако имате път, се разходете до някой етнографски музей или до Етъра, за да го видят децата и на живо. В домашни условия може да възпроизведете частично меленето на шепа зърно като използвате мелничка за кафе. Ако на детето му е интересно омесете и питка (дори децата на 2,5 години ще се радват да опитат).

Търсене на козлета по карта

В приказката козлетата се крият в шкафа, под масата, зад вратата, под леглото, а вълкът ги намира и излапва едно по едно. И от това може да излезе игра. Изрежете 7 козлета, но всяко с различна на цвят панделка на врата. Направете карта на помещението където ще играете и отбележете местоположението на козлетата с точка в съответния цвят. Сега заедно с детето започнете да ги търсите.

Ако детето за първи път се ориентира по карта, обяснете му и му покажете какво е изобразено на нея. Помогнете му да намери едно козле, за да разбере какво се иска от него. Помагайте му в ориентацията, когато е необходимо.

Играта е подходяща за деца 3+ години.

Гоненица

Направете една коронка с изображение на вълк на нея. Може да залепите картинка и върху най-обикновена шапка. За тази игра трябва да участва цялото семейство. Подходяща е и за детски партита. На ротационен принцип един от Вас ще е вълкът и ще носи шапката. Другите ще са козлета. Козлетата тичат около вълка, закачат го, а той трябва да ги хване. Като си хване козле, то става вълк.

Песен

Разучете песента на Мими Иванова и Развигор Попов „Седемте козлета“ и я изпейте на по-малките, а по-големите мотивирайте също да я научат и пеят с Вас.

Какво ще сготви мама коза

Ето и една идея, с която по забавен начин може да упражните броенето. Нека да си представим, че мама коза е намислила да направи салата, да сготви супа, зеленчуков гювеч, а за десерт да приготви плодова салата. Изрежете много еднакви картинки на домати, краставици, картофи,  гъби, моркови, патладжани, ябълки, банани, ягоди и т.н. Сега на един лист „опишете“ рецептата за салатата: залепете картинка на домат, а срещу нея  сложете цифрата 2. Т.е. за салата ще трябват два домата. Добавете и картинка на краставица, а срещу нея -цифата 1. Т.е. към салата ще трябва да се добави и една краставица. По подобен начин направете рецепти за супата, гювеча и плодовата салата. За всяко отделно ястие пригответе кутия. Целта е детето да вземе толкова картинки на съответния плод или зеленчук, колкото е указано в рецептата и да ги сложи в съответната кутия.

Алтернативен вариант на играта е да направите плодовете и зеленчуците от пластилин. След като детето ги отдели по кутиите, може да му предложите да ги нареже с пластмасово ножче, за да приготви ястията. Може да играете и с истински продукти.

Играта е подходяща за деца 3+ години. Целта е детето да упражни броенето и количественото измерение на всяко число. Ако решите да играете и с по-малките, бройте Вие, но включвайте детето според възможностите му. С най- големите деца, може да играете и на бакалия. В този случай целта на децата ще бъде да купят необходимите продукти, спроде указанията на рецептите и дори да се разплатят с пари.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации