Как да играем с тази приказка: Горската къщурка

Как да играем с тази приказка: Горската къщурка

Автор на „Горската къщурка“ е Савина Попова. Рядко има разказ, който да е така топъл и уютен, с дъх на плодов пай, горски чай и гарниран с истинското приятелство на Зайко, Мишката и Ежко. Докато четяхме, се вдъхновихме за игри, с които да продължим прекрасните усещания от книгата и с които можем да развиваме фантазията на децата, докато правим дома си по-красив.

Дом

В книжката Зайко и Мишка стъкмяват дом. Нека и детето да участва в подреждането на уютна къщичка или свой кът.

Направете  заедно кукленска къщичка. Нека мъникът участва в обзавеждането ѝ с мебели. За целта използвайте кутийки от кибрит, картон, плат, вълна, лепило и ножици. Постелете с килими от листа или апликирани ръчно от детето, нарисувайте картини за стените, изтъчете одеялца на детски стан, сложете перденца на прозорците и т.н. Нека детето дава предложения кое как да се изработи и разположи, нека лепи и реже с Вас според възможностите си. Тази игра е подходяща за деца над 3 години.

Друг вариант е заедно с детето да направите къщичка, която да си е само негова. Може да се изработи от картон, плат и дървена конструкция или да си купите готова. Нека вътре детето да я подреди според желанието си. Това може да е място за четене, почивка или приятно реене на мислите към страната на фантазията.

Включете по-големите деца в направата на кът за собствената си стая, балкона или градината. За целта осигурете здрави щайги, отрязани дънери на дървета и дори дървени палети. От тях стават етажерки, маси, столчета. Достатъчно е да ги подредите по интересен начин, да ги декорирате с възглавнички, клонки, листа и други материали.  Насърчавайте активното участие на малчуганите.

Ако на детето му харесва да изработва неща с ръцете си, усложнявайте постепенно проектите и разширявайте уменията му. Учете го да работи безопасно с различни инструменти. Преживяването да измайсторите нещо заедно, да общувате и да обсъждате идеи е невероятно. Учите детето на труд, да претворява идеите си в реалност и да трупа ценни умения.

Декорация

В дома не само мебелите са важни, а и различните аксесоари. Може да изработите лампион, картини, да изрисувате интересни съдове. Пуснете фантазията си и подредете щипки като рамка на картина или лампион. Облепете буркан с трева и ще се получи оригинална ваза. Обуйте чашите в чорапи. Направете система за съхраняване на дребни предмети от вълнени шапки. Обвържете пръчки с медна тел в арт-инсталация.

Насърчавайте нестандартното мислене. Собственоръчно изработените аксесоари носят невероятен уют. Играта е подходяща за деца над 5 години. Работете заедно с малчугана. Задавайте въпроси. Може да тръгнете от материалите, които имате и да попитате какво може да се изработи с тях. Или обратно. Намислете си какво искате да направите и потърсете нестандартни материали, за да го осъществите. Отделете време да давате и обсъждате идеи. Избягвайте да критикувате и отхвърляте идеи. Насърчавайте търсенето на решения и на пръв поглед неосъществими и луди идеи. Това е игра, в която може да участва цялото семейство. Работете като екип, по двойки или самостоятелно.

Плодов пай

В приказката Ежко, Зайко и Гризла сядат на плодов пай и чай. В миг става уютно, топло и ароматно. Намерете хубава рецепта за плодов пай и нека приказката оживее у дома Ви. Нека детето участва в приготвянето му. И двегодишните го могат. После си сипете чай и седнете удобно на сладки приказки или книжка в ръка.

Чаен сервиз

От бързосъхнеща глина или моделин изработете заедно детски сервиз за чай – каничка и чаши. Играта е подходяща за деца над 4 години. Не се стремим към идеални форми, а към опита от работата с тези материали. Ако използвате бързосъхнеща глина, нека детето накрая оцвети сервиза, така както иска. След това седнете на чай и потънете в приятен разговор. Да, чашите и чаят  ще са наужким, но със сигурност ще поставите добра основа на умения за социално общуване на детето.

Картинни възглавници

Нека детето нарисува множество картини. Сега заедно изберете кои от тях да поръчате да Ви направят като възглавници. Повечето печатници имат такива услуги. С тях може да украсите уникален кът в дома си или да ги подарявате на баби и дядовци за спомен.

Освен на възглавници, картините на детето може да се отпечатат  и на чаши и така да получите неповторим дизайн на кухнята си.

Апликация от къщички

От разноцветни и пъстри декоративни хартии изрежете квадрати, правоъгълници, триъгълници и т.н. Направете ги в различни размери. От тях детето ще направи апликация от много къщи на една картина. Предвидете и формички за прозорци, врати, коминчета. Нека детето да ги разположи, както намери за добре на листа и да съчетава фигурите според идеите си. Получава се много пъстро и красиво, а накрая ще имате оригинална украса за дома си.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации