Как да играем с тази приказка: Джак и бобеното стъбло

Как да играем с тази приказка: Джак и бобеното стъбло

Ако децата Ви обичат приказката за Джак и бобеното стъбло, след прочитането ѝ може да се впуснете във весели игри.

Замъкът на великана

Как изглежда къщичката на Джак? А как изглежда замъкът на великана? С помощта на конструктор, кашони, вестници, рула от кухненска хартия и каквото още имате подръка, постройте къщичката и замъка. Това е добър начин да упражните понятия като малко, голямо и огромно. С по-малките деца Вие водете играта и ги мотивирайте да Ви помагат. Стимулирайте по-големите деца да си представят какво има в къщата на Джак и какво има в замъка, да направят план и да участват активно в изработването на макетите. Изрежете от картон Джак и великана. Как си представят великана?

Ако искате да усложните играта за по-големите деца, предложете им да изградят замък с помощта на изрязани множество геометрични фигури: квадрати, правоъгълници, триъгълници, кръгове, осмоъгълници и т.н. Изрежете ги от по-дебела и цветна хартия.

Доене на крава

Джак и майка му са осигурявали прехраната си с млякото на кравата. Но как става доенето? Вероятно на малчото ще му е любопитно да влезе в ролята на фермер и да издои кравата. Изрежете макет на голяма крава и я залепете върху дебел картон. Закачете макета върху домашна стълба. Върху една от пречките на стълбата здраво прикрепете розова гумена ръкавица (вимето на кравата), пълна с вода, оцветена в бяло (млякото). Пръстите на ръкавицата предварително са продупчени с тънка игла. Сега остава малкият фермер да издои кравата. Играта е подходяща за деца над 2.5г.

Боб в стъкленица

Засадете бобчета в бурканчета и наблюдавайте растежа им. Нека детето снима промените на кълна. Играта е подходяща за деца над 3 години. На по-малките помагайте със снимането. Обръщайте внимание на детето на различните фази на растежа.

Колко бързо ще се изкачи Джак

Нарисувайте с тебешир на земята една дълга пътека, разчертана на квадратчета. Това е бобеното стъбло, по което се изкачва Джак. Големината на квадратчетата трябва да позволява скачане вътре в тях. Колкото повече са квадратчетата, толкова по-интересна е играта.  В началото на пътеката нарисувайте къщата на Джак, а в края замъкът на великана. Всеки играч хвърля зар и скача подред толкова квадратчета, колкото е уцелената цифра на зара. Когато стигне съответното квадратче, играчът отбелязва позицията си със знак отстрани на квадратето.  Играчите се редуват след всяко хвърляне на зара. Ако искате, може да въведете правило, когато някой хвърли „2“ да се върне два хода назад, а ако няма накъде, да загуби ход. Когато загуби позиция, играчът задрасква старата си позиция и си маркира новата. Печели играчът, който пръв стигне върху стъблото.

Алтернативен начин на игра, ако нямате зар, е по подобие на играта на дама – всеки от играчите хвърля камъче, възможно по-напред по бобеното стъбло и се зачита, когато камъчето не е докоснало линия на квадратче. След това скача на един или два крака пътя дотам.

Играта е подходяща за деца над 4 години. Съобразете се с възможностите на детето в броенето и му помагайте.

Истории от зара

На един зар залепете картинки на арфа, кокошка със златно яйце, кесия с пари, крава, боб, къща (или други атрибути от приказката – замък, великан, секира и т.н.)  и изпишете думите, съответстващи на картинката. Всеки от играчите хвърля зара три пъти. Уцелените думи трябва да включи в история. Колко ли интересни истории ще се родят от един зар?

Кесия с монети

Набавете си обикновена касичка или си направете от кутия, на която да прорежете тънък отвор на капака. Дайте на детето стотинки. Целта е да ги сложи в касичката. Играта е подходяща за развитие на фината моторика на деца над 2 г.

Може да направите различни по-големина отвори на кутията, за да влизат монети от 20, 50 стотинки и 1 лев. Детето трябва да съобрази коя монета в кой отвор трябва да се пусне.

Важно!!! Ако детето все още има склонност да слага всичко в устата си, изрежете от картон по-големи „монети“ и съответно приспособете кутия, за да може да се пъхат.

Пазар

В приказката Джак продава кравата, защото му трябват пари. Може да играете на  пазар. Направете импровизиран магазин. Нека детето първо да продава, а после да купува. С по-малките може да правите продажба на раменни начала, а с по-големите да изрежете хартиени пари. Допълнителни указания за играта може да намерите тук.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации