Как да играем с тази приказка: Дивите лебеди

Как да играем с тази приказка: Дивите лебеди

„Дивите лебеди“ е приказка, разказана от Ханс Кристиан Андерсен. Приказката е пълна с приключения, които могат да се превърнат в интересни игри.

Какво знаем за лебедите?

swan-319379_1920

Наблюдавайте видео с лебеди. Потърсете любопитни факти за тези прекрасни птици и ги обяснете достъпно за децата. Ето какво научихме ние:

 • лебедите имат постоянен партньор през целия си живот;
 • има черни и бели лебеди;
 • може да се открият в цял свят, с изключение на Антарктида;
 • лебедите могат да спят и във водата, и на сушата;
 • т.нар. неми лебеди танцуват, когато се ухажват, докоснат човките си като в целувка, а шиите им образуват формата на сърце;
 • малките на лебедите са черно-кафяви на цвят и придобиват бялото си оперение едва след 3тата си година;
 • през зимата лебедите отлитат в по-топли страни.

Потърсете и още информация, която може да е интересна за детето. Най-добре е да потърсите и място, където може да  наблюдавате тези красиви птици на живо като задъжително въоръжете малчугана си с бинокъл.

Разходка из гората

foam-236860_1920

Когато Елиза тръгва да търси братята си тя навлиза в гъста гора. Може да използвате този епизод от приказката и да създадете интересни преживявания за детето си. Най-добре е да излезете на разходка в истинска гора и да наблюдавате дърветата, растенията, животните и птиците, които срещате. Нека детето докосва мъха, кората на дърветата, да си събира камъчета, шишарки, листенца и т.н. Обърнете му внимание и на звуците, които се чуват – шумоленето на листата, скърцането на клоните, песента на птиците и т.н. Използвайте телефоните си, за да запишете това, което чувате и виждате и след това да го гледате у дома. Събраните артефакти от гората, допълнително разгледайте у дома, въоръжени с лупа.

У дома също може да създадете горска атмосфера. Пуснете си звуци от гора  и създайте редица вълнуващи приключения за детето си. Ето и някои идеи: прескачане на река (всеки син шал ще свърши работа); преминаване през камъни (очертайте ги с хартиено тиксо по пода); преминаване през гъста непрогледна гора (когато се стъмни, очертайте пътека от хартиено тиксо и нека детето да я мине с фенерче в ръка, а по път да открива картинки на горски животни и птици: вълк, мечка, сърна, елен, зайче, сокол, орел и т.н.). Съобразете нивото на препятствията с възрастта на детето. Ако играете с 2 годишни деца, например, вероятно ще преминат реката като я прекрачат, но може да стимулирате 3-4 годишните да я прескочат с два крака. Когато преминавате през тъмната гора следете за признаци на страх у детето и ако забележите такива, светнете лампата.

Морето

sea-192988_1280

Създайте мини море у дома. В един по-голям съд насипете пясък, така че да оформите и бряг, и дупка, която да напълните с вода. На брега разхърляйте камъчета, миди, раковини.  Нека детето да изследва „морето“, както сметне за добре, та дори и да го „развали“. Докато трае играта, може да му пуснете звуци на вълни, за по-автентично изживяване. Ако детето не е виждало морето до този момент, покажете му снимки или видео.

Летете като лебеди

Закачете на ръцете на децата си бели парчета плат, нарязани като пера. Нека детето се движи като развява крилата си. Упражнението продължава, докато детето се умори. После може да се върнете към приказката и да обсъдите колко трудно е било на принцовете лебеди да летят неуморно дълги разстояния с една единствена възможна почивка на скала насред морето. Играта е подходяща за деца 2+ години.

Творчество с лебеди

Може да предложите на детето си да създадете картина с лебеди.

Най-малките може да „печатат“ върху син лист лебеди, с помощта на модел изрязан от кухненска гъба и натопен в бяла боя или темперна боя за рисуване с ръце. Подходящо е за деца 2,5+ години, но следете внимателно да не решат да опитат вкуса на боята.

По-големите може да нарисуват морето, а след това да отпечатат лебед с помощта на дланта си, намазана с бяла темперна боя или боя за рисуване с ръце. Палецът е шията и главата, а останалите пръсти тялото и перата. Подходящо е за 2,5+ години.

Друг вариант е предварително да изрежете фигурки на лебеди от хартия, вълни, слънце, облаци, кораб и т.н., а детето да ги разположи и залепи върху лист хартия. Не се стремите към съвършенство, а към опитност и позитивни преживявания, затова не се дразнете, ако детето лепи фигурите една върху друга или бърка местата им. Подходящо е за 2,5+ години. Назовавайте обектите, с които детето работи, за да обогатите и речника му.

IMG_5618

Изрежете низ от лебеди от хартия. Децата много обичат да играят с подобни низи. Може да им предложите да ги оцветят, да ги залепят на интересен фон и др.

origami-938537_1920

По-големите деца 4+ години може да научите да правят оригами лебеди. Първо покажете Вие как се прави, а после минете стъпките една по една заедно с детето. На по-малките просто дайте да си играят с готов, направен оригами лебед.

Тези творчески занимания съчетайте с упражнения по броене до 11, за да не се окаже, че Елиза трябва да изплете повече ризи или че ще останат ризи без лебеди.

Начални уроци по плетене

needle-1169606_1920

Ако можете да плетете, приказката за „Дивите лебеди“ може да е поводът на научите и децата си 5+ години на това умение. Плетенето е централна тема в приказката, а освен всичко друго е и полезно занимание, защото дава възможност на детето да развие фините движения на ръцете, въображението, пространственото и билатерално мислене и естетическия си усет.

Първоначално може да използвате два молива за плетачни куки, като в краищата им сложете топки от пластилин, за да не изпада плетката.

Един от вариантите за начало е да научите детето да плете плитка с една кука. Вие захванете плетката и му покажете как да изгражда плитката нагоре. Когато отработи действията, направето му заплитанката на основата и му покажете т.нар. опакова плетка, която не изисква смяна на посоката на плетене. Когато детето я усвои, покажете и гладката лицева плетка.

Предложете на детето да играе, но ако то няма интерес към настоящия момент или намира дейността за много трудна, не го притискайте, нека мине известно време и му предложете отново.

1 Коментар

 • Публикувано 29.07.2016
  Avatar

  Дафинка Парталска

  Здравейте!
  Благодаря за интересните материали!
  Идеите са прекрасни – приказки в действие!
  Поздрави!
  Красиво лято с много слънчеви емоции!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации