Как да играем с тази приказка: Дядовата ръкавичка

Как да играем с тази приказка: Дядовата ръкавичка

Дядовата ръкавичка е украинска народна приказка,  преразказана за българските деца в рими от самия Елин Пелин. Да видим какви умения можем да развиваме с нея.

Писана ръкавичка

Очертайте контура на една ръкавичка и нека детето да я оцвети според възможностите си. Най-малките ще драскат нагоре-надолу дори, без да спазват очертанията, но пък по-големите може да добавят орнаменти, с които да я направят уникално красива. И в двата случая дейността е много смислена.

С по-малките може да играете и като очертаете ръчичката на детето. Децата на 2 години може да се опитат и сами да очертаят ръката си, та дори и да не е много точно.

Кой пръв намери ръкавичката?

Изрежете картинки на всички герои от приказката: мишката, зайчето, лисицата, мечката (във версиите на различните издателства животните са различни). Сега се опитайте да въвлечете детето да Ви разкаже приказката като го питате: „Кой пръв е намерил ръкавичката? А след него кой е дошъл?“ и т.н. Целта е да развиваме паметта на детето и да го стимулираме да преразказва със собствени думи.

Играта е подходяща за деца, които вече могат да говорят и правят опити да се изразяват с цели изречения.

Може да я играете и с по-малки деца, но тогава ще трябва сами да си отговорите, след като зададете въпроса. Изчакайте все пак детето да се опита да Ви посочи поредността на животните. Ако се затруднява, кажете: „Първо била мишката. Кое от тези животни е мишката?“ и изчакайте детето да посочи. Подредете животните едно след друго пред ръкавицата според поредността на появата им в приказката.

Домашен театър

Подгответе фигурки на всеки от героите от приказката. Изрежете и една голяма ръкавичка като направите в нея толкова прозорчета, колкото са и героите. Може да закачите ръкавичката с тиксо на удобна за Вас повърхност. Започнете да разказвате и когато даденото животинче влезе в ръкавичката, пъхнете го под нея и го покажете на някое от прозорчетата.

Другият вариант е да ушиете една голяма истинска ръкавичка и използвайки готови фигури на животните да ги пъхате едно по едно вътре в нея докато разказвате приказката.

С по-големите деца може да играете и на следната игра. Оставете част от животните вътре в ръкавицата, а останалите извън нея. Докато ги разпреляте, детето не трябва да гледа. Попитайте го сега- „Кои животни са в ръкавицата„. Играта е подходяща за деца над 3 години.

Намери ми … другата ръкавичка

Изрежете 5-6 двойки ръкавички и ги оцветете и оцветете всяка двойка с определен цвят. Разбъркайте ги и предложете на детето да ги подреди по съвпадение, като напасва цветовете. На тази игра може да играете с деца над 2 години. Ако се налага, им помагайте като им задавате насочващи въпроси. „Подай ми жълта ръкавица. Къде има още една такава жълта ръкавица?“ и т.н.

Освен едноцветни ръкавици, може да предложите и шарени с най-различни десени. Важното е да може да се подреждат по двойки.

Напасването може да стане и с истински ръкавички, които имате вкъщи.

Ако искате може да разширите играта като предложите на малкото да защипе двойката еднакви ръкавички на специално приготвен простор. Така ще развиете и фината моторика на ръката.

Малко/ голямо

Изрежете 5 ръкавички в различен размер. Сега очертайте същите ръкавички върху лист хартия. Целта е детето да ги подреди правилно, съобразявайки се с големината на ръкавичките. Играта е подходяща за деца над 2 години. Ако детето се затруднява, помагайте му с насочващи въпроси: „Тази ръкавичка съвпада ли тук? Или е по-голяма/малка?

Познай кой съм аз!

Направете си карти с животните от приказката. На гърба на картинката запишете задачка: „Аз обичам да скачам и да ям моркови. Кой съм аз?“ Нека детето да се опита да познае. След това обърнете картата, за да види картинката. Ако детето се затрудни от първата подсказка, подайте още детайли: „Имам дълги уши.“ Играта е подходяща за деца над 3 години.

Ето и някои подсказки:

Мечката: Аз съм голяма и кафява на цвят. Обичам да ям мед.

Лисицата: Аз съм с оранжево кожухче и съм много умна.

Жабата: Аз живея в блатото и съм зелена на цвят.

Мишката: Аз имам сиво кожухче и обичам да похапвам сиренце.

Таралеж: Аз имамдълги бодли и обичам да си похапвам ябълки и круши.

За съжаление във вариантите на различните издателства участват различни животни и няма как да изчерпим всичките.

Да си ушием ръкавичка

Изрежете две парчета от филц за направата на ръкавичка. Пробийте с помощта на перфоратор дупки по ръбовете на двете парчета. Предложете на детето да ги „обшие“ като прокара шнур, панделка или въженце през отворите. Играта е подходяща за деца над 2,5- 3 години. За да се заиграе детето, може да му кажете, че на дядото толкова му било студено по път към Златица, че решил да си ушие набързо една ръкавица, за да не му е студено, докато си намери своята и моли детето за помощ.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации