Как да играем с тази приказка: Дядо и ряпа

Как да играем с тази приказка: Дядо и ряпа

Дядо вади ряпа е една от любимите приказки на децата. Но освен с четенето, може да продължите да се забавлявате и като предложите на детето си игри, които се базират на сюжета на приказката. Ето и някои идеи:

Театър

Разиграйте приказката с кукли или на живо. Колкото повече членове на семейството се включат, толкова по-добре. Ако има възможност, направете си костюми за автентичност: калпак и брада от памук за дядото или ушишки и нарисувани мустачета за мишлето. Дайте възможност на детето да си избере роля.  Играта е подходяща и за по-малки деца, но съобразено с техните възможности.

Умален свят

Може заедно с детето да подредите света на приказката в умален мащаб. В подходящ съд може да насипете пръст или пясък и в него да офомите нивите на дядото, да „посадите“ различни зеленчуци (изрязани от картон или измайсторени от пластилин), да построите къщата на дядото и бабата, да направите пътека от къщата до нивата и да разположите героите навред. Тази игра развива фантазията на детето и го въоръжава с много нови думи. Част от удоволствието е да измисляте заедно как да направите различните елементи на умаления сят – дърветата, хората, животните и да ги разиграете в конкретни действия и сюжети. Повече за умалените светове може да прочетете тук.

Рисуване

Нека детето нарисува желаните от него герои от приказката, така както то си ги представя и ги закачете на стената.

Подреждане на героите

  • Направете двойки картончета с героите от приказката и поканете детето да ги подреди по съвпадение: ряпа с ряпа, коте с коте и т.н. С по-малките Вие трябва да сте по-активни и дори да ги подреждате вместо тях. Важното е да задавате въпроси от типа на: „Къде има друго куче?„,“Тази карта същата ли е?“ и едва след това да ги подредите в правилното съответствие.
  • Със същите картончета поканете детето да подредите героите в реда, в който излизат в приказката. Ако то вече говори, може да го стимулирате и да разказва приказката. Подкрепяйте го и му помагайте, когато има нужда. Поздравете го за резултата и уменията му.
  • Подредетете картончетата с героите от приказката и скрийте един от тях. Попитайте детето, кой липсва.

Картончета с героите от приказката може да изтеглите оттук.

Пъзел

Изпринтете снимка на всички герои от приказката как вадят ряпата. Нарежете я на парчета и стимулирайте детето да подреди пъзела. За по-малките на 1-2 години нека парчетата да са 2-3. За по-големите, в зависимост от опита им в реденето на пъзели, може да нарежете и повече части. За най-малките бъдете готови Вие да подредите пъзела. Обяснявайте какво правите, по какво разбирате, че дадена част отговаря на друга, какво се получава накрая.

Подходяща картинка за пъзел може да изтеглите оттук.

Кой какво обича да прави.

Изрежете картончета с героите от приказката и картончета със символ на тяхно характерно занимание: дядото копае нивата, бабата готви, внучката играе с топка, кучето похапва кокал и т.н. Разбъркайте ги и поканете детето да ги подреди.  Когато играете тази игра с по-малките деца, Вие бъдете активната страна. Задавайте въпроси и подреждайте картончетата в отговор. На децата над 2 години и половина оставете възможност сами да опитат да напаснат картончетата, но стимулирайте мисленето им като ги помолите да Ви обяснят защо взимат дадено решение.

Картончета с героите от приказката може да изтеглите оттук.

Картончета със заниманията на героите от приказката може да изтеглите оттук.

Научно към кореноплодните

Купете различни кореноплодни (пащърнак, морков, ряпа, репичка, целина) и заедно с детето ги разучете. Нека детето ги снима, залепете снимката на един лист и опишете размер, мириз и цвят на зеленчука, как се яде – суров, сготвен, на салата, в супи и т.н. Стимулирайте детето да използва думи като твърдо, крехко, жилаво, сладко, тръпчиво, лютиво, сурово, сготвено и т.н. Ако знаете любопитни факти за някой от зеленчуците, споделете го с детето по достъпен и интригуващ начин.

Накрая може да приготвите заедно ястие или салата с наличните зеленчуци.

Играта е подгодяща за деца над 3.5 години.

Стара приказка с нов прочит

Играта е подходяща за деца над 4 години. С помощта на картончета или кукли и предмети, стимулирайте детето да разкаже нов вариант на приказката. За да помогнете на творчеството отстранете някой от героите в приказката или добавете герои и предмети, които липсват в сюжета ѝ – например: крава, самолет, топка и оставете въображението на детето да ги включи в приказката.

Какво знаем за героите?

Играта е подходяща за деца над 3 години.

Изрежете картончета с героите от приказката. Залепете ги на един лист, така че отстрани да остане място да се пише. Сега помолете детето да отговори на някои въпроси за героя: Как се казва? Как е облечен?  Какво обича да прави? Нека детето да отговаря, а Вие накратко записвайте отговорите на листа. Ако детето вече ходи на училище и може да чете и да пише, стимулирайте го само да записва отговорите си.

Репортаж

Играта е подходяща за деца над 4 години.

Нека всеки от семейството да си избере роля на герой от приказката. Целта на играта  е детето да Ви интервюира. Помогнете му да формулира въпроси, но не бързайте да му давате готови идеи, по-скоро го попитайте: „Какво би искал/а да научиш за съответния герой?“, „Какво искаш да го попиташ?“ и т.н.  За да направите играта много автентична, човек от семейството може да играе ролята на главен редактор на радио, вестник или телевизия и пред него детето да разкаже впечатленията си от интервюто и какво е научило за съответния герой. Интервютата може да се записват с диктофон или видео и после заедно да ги прослушвате или гледате. Ако детето Ви вече ходи на училище и може да пише и да чете, е идеално да се опита да напише отговорите все едно подготвя статия за списание. Поощрете го да направи снимки и да оформи текста.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации