Как да играем с тази приказка: Жабокът принц

Това е много стара приказка. Най-известният ѝ вариант е на Батя Грим. Ако детето обича да му/ѝ я четете, може да предложите няколко игри, с които да подобрите разбирането на приказката, да научите нови неща или просто да се забавлявате.

Къде и как живеят жабите

frog-944351_1920

Помогнете на детето да си представи къде живеят жабите. В корито или друг съд направете един мини жабешки свят с вода, камъни, пясък, листа, треви. Изрежете и листа  лилия от картон. За жабчета може да използвате готови фигурки или пък да си направите заедно с детето от пластилин.

Обяснете, че жабите може да живеят и на сушата, и във водата. Обяснете им с какво се хранят. Използвайте момента да преброите колко жабки имате, колко лилии и т.н. Опитайте да разкажете история за някое от жабчетата.

Играта е подходяща за деца 3+години.

frog-758072_1920

Ако на децата им е интересно,  обясните им какъв е жизненият цикъл на жабата – яйца, попови лъжички, попова лъжичка с крата и накрая жаба. И тях може да намерите в някои от детските магазини или да си ги направите от пластилин, за да ги онагледите и да ги включите в направения от Вас мини свят.

Другият вариант е да свалите подходящи изображения от интернет и да направите книжка с картинки за жабите. Включете снимки на различни видове жаби.

Следете детето към какво насочва интереса си и какви въпроси задава, това ще Ви даде идея как може да развиете играта.

Поскачай като жаба

Очертайте с тебешир големи „листа“ като на водна лилия. Поканете детето да играе като скача от листо на листо като жабка. Може да добавите и образователен елемент като върху листата изрисувате геометрични фигури, цифри, букви или ги оцветите в различни цветове. Тогава може да задавате и инструкция да скача например по цифрите от 1 до 5, или да скача само по кръговете, или само по жълтите листа и т.н.

Оригами жаба

Направете на детето оригами жаба.   Децата 5+ вероятно биха опитали да направят жабата и сами. Научете ги как да я накарат да скача. Дори може да си направите състезание чия жабка ще скочи най-надалеч.

Подгответе театър

Заедно с детето може да изработите декор за приказката. Куклите ушийте от филц, използвайте фигурки от пластилин или снимки на принцеса и жаба, които да залепите на пръчици и т.н. Ще е забавно да помислите за някои интересни детайли. Спомняте ли си, например, че топката на капризната принцеса е златна. Лесно може да си направите същата като облепите, която и да е топка със златен станиол от шоколад или с бивачно фолио.

Водно предизвикателство

В приказката топката на принцесата пада в кладенеца, а жабокът ѝ помага да я извади. Направете и Вие подобно предизвикателство. В едно корито с вода, пуснете топки в различен размер. Сега дайте на малчугана си кепче (направете го от обикновена пръчка, тел и плат или от кухненския гевгир) и му обяснете, че трябва да извади всички топки, без да ги пипа с ръка.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации