Как да играем с тази приказка: Зайченцето бяло

Как да играем с тази приказка: Зайченцето бяло

Едва ли има дете в България, което да не познава тази история в стихове от Леда Милева. Как можем да играем с нея?

Тъмно/светло

Изпейте песничката на бебоците и им покажете разликата между светло и тъмно, между ден и нощ. Какво правим през деня? Какво правим през нощта? Може да изрежете кръг, който да разделите на две и двете части да ги оцветите съответно с бяло за ден и тъмно синьо за нощ. Играйте с детето като залепяте луната, слънцето, звездите, играещ и спящ зайо, играещ и спящ бебок в съответните зони на кръга.

Фенерчето на светулката

Играта е забавна за деца от различна възраст. С нея ще възпроизведете онзи прекрасен момент от песничката, при който светулката открива зайчето и му помага да се върне у дома. Въоръжете се с фенерче и изследвайте какво се случва в тъмното. Бебетата ще се радват да проследят играта на светлината по стената или как един предмет не се вижда в тъмното, а после, осветен, изведнъж изкача, а без светлина отново се скрива.

На по-големите може да отправите предизвикателство: нарисувайте зайовата къщичка и я залепете някъде из стаята. Може да нарисувате и други къщички – на лисицата, на мечката, на катеричката. На тъмно влезте с фенерчето в стаята и нека детето да открие къщичките и да помогне на Зайо да си стигне у дома. Бъдете редом с детето си в откривателството.

Важно!!! Ако детето има страх от тъмното, не играйте на тази игра!

Зайови игри

Подскачане. Любопитен факт от живота на зайчетата е, че когато изпитват радост те подскачат във въздуха. Може да достигнат един метър височина и до три метра на дължина.

Сложете две заешки ушички на малчото и подскачайте на воля като зайчета. Подскачайте на високо и на далече. На тази игра може да играят и 2 годишните, като имайте предвид, че в началото няма да се получи скачане с два крака едновременно, но това не прави играта по-малко забавна. Може да им разчертаете 4-5  квадратчета (или да използвате обръчи), в които да скачат, за да стигнат до морков, например.

По-големите може да увлечете в състезание: кой ще стигне със скачане по-бързо от едно място до друго или пък ще събере повече моркови, които преди това, разбира се, сте се постарали да пръснете из стаята/полянката.

В търсене на моркова. Скрийте някъде из стаята изрязани от картон моркови. Нека детето да ги потърси. Нека на всеки морков има цифра от 1 до 5. Кажете на детето, че трябва да открие 5 моркова. Дайте му и лист, на който са разграфени 5 моркова. Когато ги открие, трябва да ги залепи на листа. За да направите играта още по-предизвикателна, изрежете морковите с различна големина (на листа, очертанията на моркова трябва да съвпадат със съответния размер на търсените моркови). Така ще упражните броенето от 1 до 5, подреждането по размер и подреждането от малко към голямо. Играта е подходяща за деца над 3 години, като разбира се, вие ще помагате когато се налага.

Градинка.

Какво ли е приготвила мама Зайка за вечеря? Тя обича да си гледа градинка с моркови и зеле. Можете и Вие да го направите. В градината или на балкона в подходящ съд с пръст, насадете моркови и зеле. Може да си купите готови пластмасови играчки, да ги направите от пластилин или пък да ги изрежете от картон. Играта ще е интересна за деца над 2 години. Минете през целия процес: разкопайте пръстта, изравнете я, направете лехички, посадете зеленчуците и полейте.

Накрая направете салата или ястие от моркови и зеле, в което детето да участва според възможностите си: да сложи сол, да разбърка и т.н.

А какво е правил Зайо на следващия ден?

Нека детето да продължи историята. Нека да си представи, че Зайо се събужда от сън и му предстои ново приключение. Какво се случва? Дали ще се обади на сърничката? А какво ще каже на светулката? Оставете детето да разкаже. Играта е подходяща и за деца на 3 години, но трябва да се съобразите с техните езикови възможности. Стимулирайте разказа на малчо с въпроси, за да го мотивирате да описва повече, да обяснява повече. Запишете разказа с диктофон и после го оформете като текст. Добавете картинки и ето, че си имате нова книжка. Детето играе ще се радва да публикува Вашите разкази и книжки.

Факти за зайчето/сърничката/светулката

Изпринтете снимка на зайче/сърничка/светулка и я залепете на лист, така че да остане място за писане. Сега заедно отговорете на следните въпроси: Къде живеят? Как се хранят? Какви са на цвят? Какво могат да правят най-добре? Подготвяйки тази статия, научихме няколко интересни факта: зайчетата могат да виждат в пълен кръг около себе си, затова не може да ги изненадате в гръб; сърничките са добри плувци и бързи бегачи, а пък козината им се променя от сивокафява през зимата до жълточервена през лятото; светулките пък спират да светят, когато се почувстват в опасност, а излъчваната от тях светлина служи като средство на общуване помежду им. Стимулирайте детето също да задава въпроси и заедно да потърсите отговорите. Ако детето още не ходи на училище, вие запишете отговорите накратко, а каквото можете изобразете със стилизирани рисунки до думите. Ако детето може да пише, нека то да запише накратко това, което е научило. Залепете листата на стената.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации