Как да играем с тази приказка: Златната гъска

Как да играем с тази приказка: Златната гъска

„Златната гъска“ е приказка на братя Грим. Поиграйте с нея – ще бъде забавно!

Питка или баница

В приказките често се разказва за вкусни печива. И в тази е така. Възползвайте се и вдъхновете детето само да опита да замеси питка или да направи вкусна баница. Може да включите в играта и 2 годишните, стига да съобразите задачите според възможностите им.

Води ме – ще те водя

В приказката, в желанието си да се сдобият с перо от златната гъска, един след друг се „залепят“ дъщерите на ханджията, попът, клисарят и няколко селяни. Ето от това ще стане хубава игра. Нека всички от семейството се наредят и хванат един за друг. Първият ще води. Това не е лесна работа. Нека да се опитва да прави завои, да подскача на един крак, да сменя скоростта на ходене. Нека всеки от семейството да бъде и водач и воден. Е, как се чувствате на различните позиции? Къде е по-забавно? Какво научихте от играта?

Играта е подходяща за деца 3+ години. Бъдете търпеливи с най-малките.

Много е забавно, когато участват повече деца – може да я приложите и на партита или когато Ви се налага да забавлявате цял куп малчугани. В този случай може дори да нарисувате трасето, през което да минат. Задължително обезопасете с меки възглавници отстрани, ако някой от водачите се ентусиазира твърде много и създаде риск от падане за водените от него.

Портрет на гъската

Как изглежда златната гъска. По-малките може да оцветят картинка на гъска, а по-големите да се опитат да я нарисуват. Може дори да им дадете златен станиол (или бивачно фолио) за хубава автентична апликация. Сложете портрета в рамка и го закачете на видно място.

Може да надградите преживяването като разгледате снимки или видео с гъски (най-добре е да направите и живо наблюдение, ако имате такава възможност). Какво му прави впечатление на детето? Какви въпроси има за гъските? Потърсете информация и интересни факти за тези птици, ако детето е любопитно.

Кораб по суша и вода

Тази задача е подходяща за деца 5+ години и пак с много помощ от Ваша страна. Мотивирайте детето да построите кораб, който да върви и по суша и по вода. Корабът може да е хартиен, от кора на бор, издялкан от дърво, пластмасова чинийка и т.н. Това не е от значение за играта. Важното е да стимулирате детето да помисли за различни варианти как корабът може да върви по суша – с колела, с прикачени ски, да се качи на платформа, която се дърпа и т.н. Няма вярно решение. Целта е детето да мисли творчески върху различни възможности. Колкото повече решения, толкова по-добре.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации