Как да играем с тази приказка: Карлсон, който живее на покрива

Как да играем с тази приказка: Карлсон, който живее на покрива

Този красив, умен и прилично дебел мъж в разцфета на силите си или с други думи Карлсон, който живее на покрива е любим герой на поколения деца. Шведската писателка Астрид Линдгрен създава колоритния образ, разказвайки истории на дъщеря си. Книгата е публикувана през 1955 година и повежда децата из куп забавни приключения, които те карат да се питаш защо повече хора не живеят на покривите. Ако и Вашето дете обича да му четете историите за Карлсон, то може да използвате трите повести и като повод за игра.

Разходка из Стокхолм

Направете една виртуална разходка из Стокхолм с помощта на maps.google, youtube или да разгледате снимки. Може да разгледате историческия център Гамла Стан, метрото, местата, които се споменават книгата като Васастан и всичко, което привлече вниманието Ви и предизвиква интересите на детето. Ако решите, може да си направите и мини град Стокхолм с тетрапак кутии.

Рисуване

Познавайки вече характерната архитектура на града, може да поканите детето да нарисува къщата на Карлсон на покрива на някоя Стокхолска сграда. Разбира се, рисуването може да е свързано и с други теми: любим момент от книгата, самият Карлсон, дребосъчето и т.н. Може да предоставите и картинки за оцветяване.

Макет на къщичката на Карлсон

Направете си макет на къщата на Карлсон. За целта може да използвате кутия от обувки. Какво трябва да сложите вътре? Прочетете описанието на къщата на Карлсон. А какво още си представя детето, че може да има вътре. Оборудвайте къщичката с рисунки и/или подръчни материали. Използвайте фантазията си!

Театър

Вероятно детето Ви има любима история от книгата. Предложете му да я разиграете като театър. Планирайте заедно: кои герои участват, какъв декор е необходим, кои са основните моменти, които ще разиграете. Сега заедно пристъпете към подготовката- нека детето участва в изработването на героите (може да ги нарисува, изреже и да ги закачите на пръчици за куклен театър). А детето Ви каква роля ще поеме? Ако имате кандидат за Карлсон, задължително прикрепете перка на гърба.

Нова история за Карлсон

Предложете на детето да измисли нова история за Карлсон. Как би започнала тя? Къде е Карлсон? Какво казва? Какво прави? В какво настроение е? А Дребосъчето?

Разбира се, може да решите да използвате и някоя от историите от книгата, но да спрете до някъде и заедно с детето да измислите нов край.

Кукла Карлсон

Направете си собственоръчно кукла Карлсон. Може да използвате чорапче, което да напълните с памук, да добавите оранжева прежда за коса. Остава да прикрепите панталонки и перка и сте готови. Важно е и детето да участва според уменията си.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации