Как да играем с тази приказка: Косе Босе

Как да играем с тази приказка: Косе Босе

Докато четете приказката за доверчивото Косе Босе или след това, може да поканите детето да поиграе, за да научи още много нови неща. Игрите помагат на децата да разберат приказката по-добре.

Гнездото на коса

Дали детето би било любопитно да разбере как всъщност косът прави своето гнездо? Може да прекарате приятен ден в изследване на уменията на птицата. Може да наблюдавате заедно видео за изграждането на гнездото и след това по време на разходката да съберете материали,  с които детето да се опита да го построи само. Може да продължите играта като сложите и яйчица от пластилин (на коса са синкаво-зелени) и продължите изучаването на живота на птицата- как мъти, как храни малките, как пее .

Може още повече да разширите знанията на детето си като изучите заедно славея, врабчето, гълъба, кукувицата. Изпринтете снимки и го стимулирайте да ги опише и сравни според езиковите си възможности. Чуйте песента им, а после, когато се разхождате, мотивирайте детето да познае чия песен чува. Снимки на птиците може да изтеглите оттук.  По-големите деца може да си измислят истории за избрана от тях птица.

Играта в опростен вариант е подходяща и за деца над 2.5 години: може да построите гнездо, да чуете песента на птиците и да се опитате да нахраните малки пиленцата навън с житце или трохи.

Писмо до Косето

Какво детето би посъветвало Косето Босето след края на приказката? Потитайте го как би постъпило на мястото на Косето, как може да се защити от лисицата, какъв съвет ще даде на Косето. Помогнете му да оформи съветите в писмо до Косето Босето. Ако вече може да пише, оставете го да опита само да напише текста според възможностите си.

Игра на гоненица

Още докато разказвате приказката може да поиграете на гоненица. Нека детето да си избере роля- лисицата или кучето. Сложете си опашки и ушички за автентичност и се забавлявайте. Играта на гоненица може да е част от театрална поставка, в която участвате заедно с детето, за да вдъхнете живот на приказката с декори и живи диалози.

Да облечем лисицата

В приказката лисицата разговаря със себе си и обещава на ръцете си ръкавички, а на крачетата – ботушки. Нека да поиграем с това. Изрежете една лисица в по-голям размер и оставете детето да я „накичи“ с шапка, обеци, ръкавици, ботушки, кожухче. Така с малките хем ще упражните частите на тялото, хем им помогнете да научат много думички за облекло и аксесоари. Материали за играта може да намерите тук.

Хвани си яйчице

Малчовците ще проверят колко лесно е било на лисицата да хване яйчицата, които е пускало Косето Босето. Вземете руло от кухненска хартия и няколко топчета от пластилин или хартия (може да използвате камъчета или пък топчета за пинг-понг, стига да го позволява отворът на рулото). Нека детето са си сложи ръцете под рулото, а вие докато го държите с едната ръка, с другата пускайте топчетата. Целта е детето да ги хване. След всеки успешен опит увеличете разстоянието, от което детето хваща топчетата.  Играта е подходяща за деца на 2 и повече години.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации