Как да играем с тази приказка: Котаракът в чизми

Как да играем с тази приказка: Котаракът в чизми

Котараци, хайде на игра!

Цветът на ботушите

С какъв цвят ботуши е обут котаракът днес? Изрежете по-големи макети на ботуши в различни цветове и ги закачете на стената. Нека детето да се отдалечи на 2-3 метра. При зададена от Вас команда: „Днес котаракът е избрал….зелените…ботуши.“, детето трябва с тичане да стигне до там и да ги докосне съответния цвят ботуши с ръка, след което се връща в изходно положение. Играта е подходяща за деца над 2 години и помага разпознаването и научаването на цветовете.

Да обуем котарака

Да се науче да се обува само е важно умение, което детето трябва да усвои. След като прочетете приказката извадете обувките, които има: сандали, чехли, гумени ботуши и т.н. и го мотивирайте да ги обува само. За да свържете преживяването с приказката, сложете на малчугана котешки ушички и му нарисувайте сладка котешка муцунка с мустачки. Научете котарачето как да разпознава лява и дясна обувка, как да връзва обувки. Е, няма да стане веднага, но пък ще положите добро начало.

Дори да не е на истинска обувка, връзването на връзките може да се упражни върху модел на обувка, ушито от филц.

Играта е подходяща за деца над 2 години.

Добър улов за царя

За да спечели доверието на царя, котаракът в чизми хваща едри яребици (в някои версии – зайчета) и му ги подарява. Вземете едно чувалче и го закрепете, така че да може детето да хвърля отдалеч топки (яребици или зайчета) в него. По-малките ще хвърлят от съвсем близо, но по-големите нека да опитат от по-далеч. Пребройте накрая, колко яребици ще занесете на царя днес.

Превърни се, превърни се в…

Направете един куб и на всяка от страните залепете едно животно: слон, тигър, лъв, маймуна, мишка, зайче. В тази игра детето ще е в ролята на магьосника. Нека хвърля куба и трябва заедно да имитирате падналото се животно като наподобявате неговите движения или звуците, които издава.

Хвани мишлето.

Котаракът кара магьосника да се превърне в мишка. Но лесно ли се хваща мишка? Завържете една играчка мишле на въженце. Осигурете коридор, както сещате се, че Вие ще бягате, а малкият магьосник ще ви гони. Играта е подходяща и за деца на 10 месец. Когато играете с по-малки деца, тръгнете от по-близо разстояние от детето. Когато децата са по-големи, тръгнете по-отдалече и е най-добре да играете навън.

Пъзел с котарак

Изпринтете един котарак и го разрежете на части – глава, уши, очи, тяло, опашка, крака. Нека детето да наблюдава цял модел и да се опита да сглоби частите. По-големите деца нека опитат и без модел.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации