Как да играем с тази приказка: Красавицата и Звяра

Как да играем с тази приказка: Красавицата и Звяра

„Красавицата и Звяра“ е народна приказка, която се среща във фолклора на много страни по света. Габриела-Сюзан дьо Вилньоф я публикува за първи път във Франция през 1740г, но става популярна след преразказа на Жан-Мари Лепринс дьо Бомон от 1757 година.

Как може да играете с тази приказка?

Замъкът на Звяра

Изрежете много бройки от различни фигури – триъгълници, квадрати, правоъгълници. С тях насърчете детето да „построи“ замък, като ги комбинира и залепи на лист. Това е добър начин да развивате математическо и пространствено мислене.

Разбира се, замъкът може да се построи и от строителни кубчета, пластилин или други подръчни материали.

Градина от рози

В приказката бащата на Красавица открадва една от розите в градината на Звяра. Нека детето да направи розова градина. Може да я нарисува или да лепи предварително изрязани цветни листчета за цвета, стеблото и листата.

Розова градина може да се направи и от пластилин. Разсточете червен пластилин на тънък лист и след това го навийте. Получава се ефектна роза, която може да се набучи върху кибритени клечки, оцветени в зелено и да се наредят върху зелена пластилинова подложка.

По-големите деца може да опитат да направят макет на замъка и градините около него, като използват подръчни материали: хартия, картон, памук, пластилин, боички и т.н.

Бижута за красавицата

Звярът е мил и грижовен към Красавицата. Подарява ѝ различни неща. Нека детето помогне на Звяра да изработи красиви бижута за подарък. По-малките може да нанизват макарони за гривна и колие, а по-големите – да работят с разноцветни мъниста.

Направете си експеримент. Попитайте детето, какъв подарък, според него, би подарила Красавицата на Звяра.

Кутия за бижута

По-големите може да се опитат да изработят кутия за бижута от бързосъхнеща глина, където да съхраняват произведенията си от предишната игра. Докато глината още е мека нека украсят корпуса и капака (по-широк от кутията правоъгълник, който да се поставя върху нея) с мъниста или други декоративни елементи или след като изсъхнат да ги оцветят с боички.

Маска на звяра

А как изглежда Звяра? Кое го прави толкова страшен и неприветлив? Нека детето нарисува или апликира маска на Звяра. Направете и Вие една. Изрежете ги, сложете им ластик и се поплашете малко за забава. Или пък изиграйте като театрален етюд любим за детето момент от приказката.

Изпрати коментар

Подобни публикации