Как да играем с тази приказка: Красавицата и Звяра

Как да играем с тази приказка: Красавицата и Звяра

„Красавицата и Звяра“ е народна приказка, която се среща във фолклора на много страни по света. Габриела-Сюзан дьо Вилньоф я публикува за първи път във Франция през 1740г, но става популярна след преразказа на Жан-Мари Лепринс дьо Бомон от 1757 година.

Как може да играете с тази приказка?

Замъкът на Звяра

Изрежете много бройки от различни фигури – триъгълници, квадрати, правоъгълници. С тях насърчете детето да „построи“ замък, като ги комбинира и залепи на лист. Това е добър начин да развивате математическо и пространствено мислене.

Разбира се, замъкът може да се построи и от строителни кубчета, пластилин или други подръчни материали.

Градина от рози

В приказката бащата на Красавица открадва една от розите в градината на Звяра. Нека детето да направи розова градина. Може да я нарисува или да лепи предварително изрязани цветни листчета за цвета, стеблото и листата.

Розова градина може да се направи и от пластилин. Разсточете червен пластилин на тънък лист и след това го навийте. Получава се ефектна роза, която може да се набучи върху кибритени клечки, оцветени в зелено и да се наредят върху зелена пластилинова подложка.

По-големите деца може да опитат да направят макет на замъка и градините около него, като използват подръчни материали: хартия, картон, памук, пластилин, боички и т.н.

Бижута за красавицата

Звярът е мил и грижовен към Красавицата. Подарява ѝ различни неща. Нека детето помогне на Звяра да изработи красиви бижута за подарък. По-малките може да нанизват макарони за гривна и колие, а по-големите – да работят с разноцветни мъниста.

Направете си експеримент. Попитайте детето, какъв подарък, според него, би подарила Красавицата на Звяра.

Кутия за бижута

По-големите може да се опитат да изработят кутия за бижута от бързосъхнеща глина, където да съхраняват произведенията си от предишната игра. Докато глината още е мека нека украсят корпуса и капака (по-широк от кутията правоъгълник, който да се поставя върху нея) с мъниста или други декоративни елементи или след като изсъхнат да ги оцветят с боички.

Маска на звяра

А как изглежда Звяра? Кое го прави толкова страшен и неприветлив? Нека детето нарисува или апликира маска на Звяра. Направете и Вие една. Изрежете ги, сложете им ластик и се поплашете малко за забава. Или пък изиграйте като театрален етюд любим за детето момент от приказката.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации