Как да играем с тази приказка: Лешникотрошачката

Как да играем с тази приказка: Лешникотрошачката

Макар всичко в тази прекрасна история на Ернст Теодор Амадеус Хофман да започва на Коледа, „Лешникотрошачката“ не е сезонна приказка и може да четете по всяко време на годината. В нея има много вълшебства и приключения, сюжетът разпалва фантазията и вдъхновява за игри. Освен всичко друго, благодарение на гения на Чайковски, за един миг може да пренесете детето си в чудния свят на музиката за едно истинско естетическо преживяване.

Прекрасно е, че има издатели, които са адаптирали приказката и за най-малките, но дори да не намерите тези версии в книжарниците, може и сами да преразкажете историята и то в своя уникална книжка, която ще остане ценен спомен на децата.

Ето и няколко идеи за игри.

Кутии с изненади

Историята започва с това как главната героиня Мари очаква своите Коледни подаръци. В една от кутиите открива интересна играчка – войник, направен от дърво, който се оказва, че може да троши лешници. Потърсете кутии из къщи. Във всяка от тях сложете някаква изненада, свързана с историята. В една от тях може да сложите дървена лъжица (тяло), прежда (коса), флумастри (за да изрисувате лицето) и плат (за роклята)и от тях заедно с детето да направите кукла, която изобразява Мари. В друга кутия, сложете  картинка на войника, но всички негови части отделно, така че детето да ги сглоби като пъзел и след това да ги оцвети. В трета кутия може да сложите диск с музика от балета „Лешникотрошачката“. Тези задачки са подходящи за деца 3+ години, като включвайте детето според неговите възможности. По-малките, при направата на куклата например, под Ваше указание може да лепят, да слагат точки за очи и нос и чертичка за уста, да залепят косата. За да се справят с пъзела, може да им предложите и схема, по която да подредят отделните части на войника. Помагайте с каквото и когато е нужно.

На по-големите може да организирате едно малко търсене на съкровище и да получават всяка кутия, след като изпълнят дадена задача, ориентират се по карта или се справят с друг род предизвикателства.

Танц с воали

Музиката на Чайковски е толкова красива, че си струва да поканите детето да потанцувате на Танца на цветята или на Танца на захарната фея. Дайте на децата ефирни леки шалове – с тях всичко става приказно и и много забавен за децата. Ако харесат музиката, може да им предложите да погледате и танца на балерините в приложените линкове.

На тази музика може да танцувате с децата още от бебешка възраст и вярваме, че и по-големите няма да остави равнодушни. Най-големите може да поканите след танца да изслушат музиката още веднъж със затворени очи, за да изследват какви образи и чувства събужда тя у тях. После може даже да се опитат да нарисуват как музиката ги кара да се чувстват.

Битката с мишоците

Централна тема в историята е битката на играчките с мишките. Превърнете това в забавна игра, в която участват всички членове на семейството. Направете маска тип-корона за този, който ще играе Лешникотрошача и маски-ушички за мишоците.

За тази игра е най-добре да излезете навън на открито.

Очертайте кръг, достатъчно голям, в който да върви играта. В началото на Лешникотрошача стои в центъра на кръга, а мишките в периферята. При старт на играта, мишките тичат около Лешникотрошача, а той се опитва да ги хване. Когато ги хване, мишките трябва да „замръзнат“ на място. Играта продължава докато всички мишки не „замръзнат“ на място. Ако играете с по-големи деца, може да добавите още един елемент към правилата, с който да я направите по-интересна: дори да има „замръзнала“ мишка, друга, която мине покрай нея и я докосне, може да я „отмрази“ и тя отново да влезе в играта. Когато всички мишки са „хванати“ и „замръзнали“, се избира нов Лешникотрошач.

Целене с пантофи

Мари успява да преобърне битката с мишките, като уцелва техният цар с пантофа си. Какво по-хубаво забавление от това да се опитате да си пробвате силите като Мари. Наредете кутии, върху които са залепени картинки на мишоци. Отдалечете се на прилично разстояние и стреляйте…. с пантофите у дома. Е, лесно ли ѝ е било на Мари да обърне битката?

Царството на куклите

Уникалното на Царството на куклите е, че всичко е направено от захар. Има дворец от марципан, лимонадена река, дървета от карамел, а самата столица се нарича Бонбонград.  Заедно с децата може да замесите  тесто за сладки и после с тях да се опитате да построите това вълшебно Царство на куклите.

Е, разбира се, има и по-прозраичен вариант, който, въпреки че не е толкова вкусен като предходния, е също толкова полезен за развитие на фантазията и фините движения на ръцете – градът може да направите заедно и от пластилин. Нека детето дава идеи какво да сложите и как да го направите.

Играта е подходяща за деца 3+години, като за по-малките Вие помагайте за изработването на детайлите, но насърчавайте детето да дава идеи и да изработва каквото може от пластилина.

Оживели кукли

В „Лешникотрошачката“ куклите и играчките оживяват. Поканете детето да поразсъждава над въпроса какво би станало, ако оживеят някои от любимите му играчки. Какво ще го попитат? Какво биха искали да му кажат? Какво биха поискали от него? Къде биха го завели? Казано иначе, поканете детето да Ви разкаже история, като Вие го стимулирайте с въпроси. Може да опитате тази игра и с деца 3+години и се радвайте на всеки техен опит да разкажат история, та била тя и в две-три изречения. Насърчете по-големите деца да включат повече детайли и описания.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации