Как да играем с тази приказка: Медената питка

Как да играем с тази приказка: Медената питка

„Медената питка“ или известна още като „Дядовата питка“ е руска народна приказка, преразказана от Алексей Толстой. (оригинално заглавие „Колобок“). Приказката е любима на поколения деца.

Ето как можем да играем с нея:

Месене

Омесете питка, заедно с детето. Дори децата на две години могат да участват: да сипват брашното, да чукнат яйцата, да сипят сметаната. Разбира се, с Ваша помощ, където се налага. Дайте възможност и на детето да меси. Това е чудесно сензорно упражнение за него.

Когато готвите заедно, потапяте детето в много интересен за него процес, в който то учи чрез сетивата и усещанията си. А незабравимите мигове да приготвите нещо заедно са безценни. В оригиналната приказка, питката се замесва със сметана. Опитайте – наистина става пухкава и дъхава, да не може да ѝ се устои.

Песничка на питката

В приказката, когато среща Зайо Байо, Вълка и Мечката, питката пее песничка, с която ги разсейва и успява да им избяга. Измислете мелодия за тази песничка и я пейте заедно с детето. Дайте на детето и различни детски музикални инструменти: маказ, барабан, пиано, ксилофон и се позабавлявайте заедно да творите музика.

Движение по пътищата

Питката се търкаля на воля из пътеките на гората, но знае ли правилата за движение? Ето чудесна възможност да въведете малчугана в някои важни умения за пресичане. На червено спираме и чакаме, а на зелено, след като се огледаме, преминаваме. Изрежете две картончета, съответно в зелен и червен цвят. Направете и коронка с образа на питката на детето и му я сложете- така ще му помогнете да влезе в роля. А сега играйте. Когато вдигнете червен картох, питката чака. Когато вдигнете зелен картон – питката тръгва. Играта е забавна  и полезна и за деца на 1 година. На по-големите деца, може да въведете и повече правила – примерно да разчитат движенията на регулировчика. Ако участва и цялото семейство (всеки с роля от приказката или в роля на автомобил), ще стане много, много забавно, а детето ще проиграе различни ситуации на пътя, ще научи за предимството и как да се пази на пътя.

По пътя на питката

Едва ли целият път на питката е равен. Все има рекичка да се прескочи, тунелче да се пропълзи. Създайте различни препятствия по пътя на питката – постелете един шал като река, сложете ниско столче като скала, кашон за тунел, обръчи като камъни, ниска пейка за мост, и т.н. Нека детето да се опита да прескочи, да се изкачи, да пропълзи, да подскача от камък на камък, да премине по моста. Съобразете препятствията с възрастта и уменията на детето. Следете за безопасността при изпълнение на задачите и не оставяйте детето без надзор. Играта е чудесна за развитие на грубата моторика на деца над 2,5 години.

Търкаляне на питката

Това е чудесна игра за развитие на грубата моторика. Дайте на детето топка и си представете, че това е питката. Нека сега топката да се придвижи от едно място до друго – чрез ритане или чрез търкаляне с помощта на точилка или лопата. На по-по-големите може да усложните задачата като им очертаете маршрут, линия, която да следват докато подритват или побутват топката.

Най-малките, дори да не може да мотивирате да ритат топката, може да ги увлечете в забавна игра да я гонят да я хванат.

Ще влезе ли питката в кошницата

Дайте на детето няколко жълти топки. На известно разстояние сложете кофа или кошница. Целта е детето да хвърля към кошницата, така че топките да влязат. Колкото топки успее да вкара, толкова питки ще хапне дядото. По-малките вероятно ще изтичат по-близо до кошницата, но стимулирайте по-големите да спазват разстоянието. Дори може да се състезавате.

По-голямо, по-малко

Нарисувайте кръгчета с различни размери. Нека детето да ги оцвети в жълто и да им сложи очички, за да заприличат на питка. Изрежете питките и стимулирайте детето да ги подреди от по-голяма към по-малка и обратно. Освен размерите, може да разширите познанията на детето като потърсите и други кръгли предмети из къщи.

Рисуване на сцена от приказката

След като прочетете приказката, попитайте детето какво го е впечатлило най-много и защо. Има ли момент, който много харесва? А би ли искало да нарисува любимия си момент? Как си представя сцената? Какво ще включи в нея?

Театър

Приказката „Медената питка“ дава чудесни възможности за развитие на речта чрез изиграването ѝ на театър, защото има повтарящи се реплики при всяка от срещите на питката с животните в гората. На по-малките може да разкажете приказката като използвате кукли и стимулирате детето да казва по-лесните и запомнящи се реплики, разбира се според възможностите си. На по-големите деца, може да предложите да си изберат роля (дори на режисьори) и заедно с цялото семейство да разиграете срещите на кръглата лудетина с обитателите на гората.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации