Как да играем с тази приказка: Момче и вятър

Как да играем с тази приказка: Момче и вятър

„Момче и вятър“ е любима приказка, разказана от Ран Босилек. В нея има много елементи, които вдъхновяват различни експерименти и игри.

Да изследваме вятъра

Когато навън духа вятър, стига да не е твърде студен или бурен, изведете детето на разходка. Целта е да изследвате вятъра. Вятърът не може да се види, но може да се усети и да се наблюдава как въздейства върху обектите около нас. Как се усеща на лицето? Какво се случва с тревите, дърветата, с дрехите Ви? Може ли да познаете откъде идва?  Какви наблюдения има детето? Какво му прави впечатление?

В приказката вятърът разпилява брашното, което майката и момчето с труд са изкарали. Навън може да експериментирате какво в действителност може да отнесе вятърът. Вземете със себе си шепа семенца, съберете тревички, камъчета, пясък и вижте какво се случва с всяко едно от тях. Пробвайте да сипете вода или да поиграете с лека топка. Ако носите чадър, нека детето да опита да ходи срещу вятъра с отворен чадър. Какво е усещането?

Когато се върнете вкъщи насърчете детето да разкаже своя приказка за вятъра, та било то и от няколко изречения.

Тези занимания ще са интересни за деца 3+ години.

Направи си собствен вятър

Всеки има вятър под носа си. И това може да превърнете в игра. Дайте на детето сламка и го насърчете да придвижи топче за пинг-понг от едно място до друго. Нека опита и с топче от хартия или памук. Продължете експериментите като насърчите детето да търси как още може да направи вятър (примерно с ветрило, вентилатор и т.н.)Друг възможен експеримент е да сложите пред него най-различни предмети: топче пластилин, пластмасова чаша, лист хартия, камък, обелка от портокал, копче, перо или каквото още имате под ръка. Детето трябва да се опита да ги помести със собствения си дъх, като преди това го мотивирайте да предположи с кои предмети ще успее и с кои не.

Полезният вятър

Може да направите собствена книжка ползите от вятъра. Сложете снимка на вятърна мелница и обяснете как вятърът помага да се задвижат воденичните камъни, за да се смели житото. Сложете снимка на ветрогенератор, за да обясните, че от вятъра може да се произведе ток. Добавете снимка на птици, които определят полета си по посоката на вятъра; на платноходки, които се движат само благодарение на вятъра; на семена, които се разпространяват по земята благодарение на вятъра; на хвърчило, което може да лети само при вятър; дрехи на простор – при вятър съхнат по-бързо. Може да се сетите и за още полезни приложения на вятъра.

Вярваме, че тази книжка ще е интересно занимание за децата 3+ години.

Погонете вятъра

Най-приятният начин да гоните вятъра е да си направите хвърило и да потичате на воля. Дори най-малките 2+ години може да включите в направа на хвърчилото. Те може да го оцветяват. 3+ годишните под зорко наблюдение може да впрегнете в рязане с трион на пръчиците, ако има такава нужда и в лепенето. Забавата е гарантирана.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации