Как да играем с тази приказка: Новите дрехи на царя

„Новите дрехи на царя“ е приказка на Ханс Кристиан Андерсен и е чудесен повод детето да научи малко повече за дрехите и да поиграе весели игри.

Тъкане

basket-851451_640Направете малък домашен детски стан. За децата ще е интересно да усетят процеса на тъкане на плата, така както е описан в приказката и ще се гордеят с направеното от тях накрая. На по-малките – децата на 2-3 години- направете по-едра основа, за да могат да промушват лесно панделки или по-едри ленти през нишките, а на по-големите – с по-гъста основа, за да се получи хубава равномерна тъка от вълна, например.

След тази игра, приказката ще е по-разбираема, а и детето ще научи много нови думи.

Ако на детето му е харесало да тъче, въведете го в игри, вдъхновени от Чипровските килими.

Кроене

За да се ушие дреха, трябва първо да се скрои. Предложете на детето да очертае някои основни геометрични фигури с молив на лист и след това да ги изреже с ножица. По-големите може да кроят и истински дрехи за някоя кукла директно върху плат.

И децата на 2.5 години могат да боравят с ножица, но не очаквайте от тях да следват контур. Дайте им ножица с тъпи върхове и лист хартия и нека да режат на воля. Това е чудесно упражнение за развитие на фината моторика. Важно е да научите децата винаги да държат върха на ножицата надолу, да си пазят пръстите при рязане и да не тичат с нея. Не оставяйте децата без надзор, докато работят.

Шиене

С децата на 4 години с по-едри игли с тъп връх може да поиграете като ги научите на лесни бодове. Направете заедно джобче или им покажете как да зашият две парчета за рокля на куклата или пък да пришият по-голямо копче. Това е чудесно упражнение за фината моторика.

И по-малките може да опитат да шият като за целта им дайте едра мрежа и завържете панделка на пръчица, която може да се провре през мрежата. Покажете на детето как става шиенето и го оставете да твори.

Моден салон

Изрежете от филц момиченце и момче, както и техни характерни дрехи – рокля, пола, блуза, панталон. Задачата на детето е да облече момичето и момчето. С тази игра децата ще научат много нови думи за дрехите, ще упражнят думи за цветовете и много, много ще се забавляват.

IMG_4865

Обличане

За да се научи детето да се облича само, трябва да усвои важни умения – да откопчава и закопкава копчета, ципове и т.н.  Приспособете и дрешки, с които детето може да упражнява закопчаване с по-едри копчета и работа с цип. Може да си изработите и тиха книжка с тази цел.

Дайте на детето кукла и негови бебешки дрешки. Нека се опита да облече куклата. Как ѝ стоят дрехите? Малки ли са, големи ли са? Добре ли са съчетани цветовете?

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации