Как да играем с тази приказка: Пепеляшка

Как да играем с тази приказка: Пепеляшка

Пепеляшка е приказка стара като света. Позната е още в Древна Гърция, а вариантът, достигнал до нас, дължим на Братя Грим и Шарл Перо. След като прочетете приказката може да поканите детето да участва в различни игри, с които да му помогнете да разбере по-лесно това, което се разказва или просто, за да се забавлявате.

Карета от тиква

Да, буквално може да направите карета от тиква. Особено сега, през есенния сезон, когато тикви има навсякъде. Изберете хубава голяма тиква и я издълбайте отвътре. Изрежете прозорчета, добавете колела. Включвайте детето според възможностите му да Ви помага в процеса на работа. Сложете в каретата красивата Пепеляшка.

Ако не разполагате с тиква в конкретния момент, използвайте моделин или пластилин.

Малки, големи и още по-големи обувки

Изрежете обувки в различен размер и ги разбъркайте. Целта е детето да ги подреди по двойки според големината им.

Алтернативен вариант е да подканите детето да помогне на принца да открие Пепеляшка като сравни една обувка с поне още 5, докато открие тази, която съвпада по размер.

Друг начин е детето да очертае стъпалата на всеки от семейството и след като ги изрежете да ги подреди по големина.

Млад обущар

Дали детето може да си направи обувка от пластелин или от фолио, или плат? Предоставете материалите и го оставете да работи директно върху крака си. Помагайте, когато е необходимо. Всъщност в тази игра може да се включи цялото семейство и накрая да направите модно ревю на най-модерните обувки.

Алтернативен вариант на играта е да изрежете обувката на Пепеляшка от картон и да дадете на детето да я украси с мъниста или просто да я изрисува. В този вариант играта е подходяща за по-големи деца.

Бални танци

Пепеляшка отива на бал, където танцува с принца. Може да възпроизведете обстановката от царския бал. Украсете стаята с гирлянди и много светлини. Направете на децата коронки и и облечете в подходящи костюми. Пуснете валс и ги научете да танцуват. Тъй като най-малките бързо губят интерес, за тях е достатъчно да пуснете само валс и да танцувате. Да, танцът може да е само поклащане на място, но емоцията и преживяването за децата е огромно. Искрено препоръчваме Валс N2 на Шостакович.

Бижу за Пепеляшка

На пепеляшка ѝ е нужно бижу за вечерта на бала. Напишете писмо, в което прочутата приказна героиня моли детето да ѝ помогне в направата на бижуто. За да направят бижу, на по-малките дайте макарони, които да нижат на връв, за да направят колие или гривна. На по-големите може да дадете мъниста или да им предоставите различни материали и да ги оставите да работят самостоятелно, като им помагате, когато имат нужда. Това е игра, с която развивате фината моторика на ръката.

Рокля за Пепеляшка

Момиченцата вероятно с радост ще се отзоват, ако им предложите да скроите и ушиете рокля за Пепеляшка. Изберете една кукла за модел. Набавете си плат и действайте. Децата над 4 години могат да усвоят елентарен бод по контур. Използвайте игли с тъпи върхове и по-рехави платове, за да може децата да опитат да шият. Питайте ги какви идеи имат и какви цветове искат да съчетаят в роклята. С тази игра ще научите детето на полезни умения, а и ще тренирате фината моторика на ръката.

Ако още се притеснявате да давате игла на детето, рокля може да се направи от плат, прикрепен с малки щипки или безопасни игли, които Вие да закачите.

Замъкът на принца

Как изглежда замъкът на принца? Нека детето го направи, така както си го представя. Осигурете камъчета, рула от тоалетна или кухненска хартия, фолио, боички. Забавна конструктивна игра, която развива фантазията и уменията за планиране.

Вълшебна пръчица

Феята превръща тиквата в каляска с вълшебната си пръчица. Ако Вашето дете имаше вълшебна пръчка, какви чудеса щеше да направи? Направете една пъстра вълшебна пръчица и му я дайте. Попитайте го какво и кого иска да омагьоса и в какво? Може би ще научите интересни неща.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации