Как да играем с тази приказка: Принцесата и граховото зърно

Как да играем с тази приказка: Принцесата и граховото зърно

Да поиграем с „Принцесата и граховото зърно“!

Куклен театър

Приказката е прекрасна за куклен театър. Трябват Ви 3 кукли: на прица, майка му и на принцесата. Ако нямате фигурки, може да ги нарисувате собственоръчно и да ги залепите върху клечки от сладолед. Дюшеците може да ушиете от разноцветни платове или да използвате гъби за баня.

Меко/твърдо

Въведете идеята за меко и твърдо като изследвате с бебето и детето различни повърхности. Казвайте ясно „меко“ и „твърдо“, за да свържете усещането с думата.

Сетивна картина

Изрежете ивици от различни платове: вълна, коприна, памук и т.н. Зашийте ги едно върху друго, така че да приличат на сложени един върху друг дюшеци. Идеята е детето да ги изследва с докосване.

Броене

Върху картинката на книжката или върху апликацията от предишната идея „Сетивна картина“ заедно с детето бройте дюшеците, които са сложени. За най-малките бройте Вие, а когато детето вече може да се включи, мотивирайте го да го направи. И да не брои вярно, не е важно.

Лепене

Децата над 2,5 години ще се радват да научат ново умение – лепене. Изрежете от цветна и шарена хартия лентички. Научете детето как да нанася сухо лепило.  Не очаквайте да спази точно очертанията на лентата. Най-вероятно ще излезе извън нея и ще маже и на други места, но пак правите стъпка напред. Сега залепяйте лентите една над друга. Накрая залепете фигурка на спящата принцеса. Нека лентите да са по-големи, за да е по-удобно на детето да борави с тях.

Важно!!!

Всяко дете се развива със собствен темп. Ако не е готово сега за играта или не проявява интерес, опитайте след няколко месеца.

Не оставяйте детето само с лепилото, за да не реши малкото юначе, да го пробва на вкус.

Усет

Сложете едно грахово зърно и го покрийте последователно с няколко парчета плат. Нека детето проверява с ръка кога ще престане да се усеща. Повторете същото и с други материали – кестен, камъче. Играта е подходяща за деца над 3 години.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации