Как да играем с тази приказка: Работната Мецана

Как да играем с тази приказка: Работната Мецана

„Работната Мецана“ е една от любимите български приказки в рими, създадена от незабравимата Леда Милева. Приказката увлича в прекрасно пътешествие, което вдъхновява и за много, много игри.

Да помогнем на Мецана за сготви

Включете детето в приготвянето на гозбата на Мецана. Може на ужким, в игра или го приканете да Ви помага според възможностите си, докато готвите истинска бобена чорба. Децата обожават това.

Обърнете внимание на детето как се променя водата, докато завира. Първо е студена, после става топла, гореща, издига се пара и започва да ври и бълбука. Докато обяснявате всичко това, детето трябва да е на безопасно разстояние, за да не се изгори. Е, вече може да обясните, да изври чорбата, означава да остане без вода.

Вълшебни подправки

Кухнята е дом на много продукти с прекрасни аромати. Зеленчуци, плодове, подправки. Изследвайте ги заедно с детето – форми, цвят аромат. Дайте в ръка на детето магданоз, копър, дафинов лист, мащерка, чубрица. Нека усети уханието им.

Важно!!! Избягвайте съставки, към които детето може да има алергия.

Карта на гората

Работната Мецана прави много посещения из гората. Но къде е нейната къщичка? А тази на Лиса? А на кълвача, вълка, таралежа и другите които среща по пътя си? Нека детето направи карта на гората и да размести къщичките на всички, така както си ги представя. Нека очертае и пътя на Мецана според поредността в приказката. За да улесните работата на по-малките предварително им изрежете картинки на участващите в приказката животни, изрязани дървета, цветя и т.н. Помагайте им да направят и маршрута на Мецана. По-големите деца освен с апликация може да направят картата и от пластелин.

Как играят мечетата?

В приказката е описано, че мечетата са отишли на разходка и са пуснали дървена лодка. Направете си дървена лодка от кората на бор и я пуснете във вода – локва, поточе или корито у дома.

А какво друго обичат мечетата?

Катерене. Това го обичат и децата. Заведете ги в парка на подходящи катерушки, за да заякнат мускулите им докато се катерят нагоре по различни препятствия, също като мечетата.

Малинки. Къпинки. Да мечоците обичат да си похапват горски плодове и това може да се превърне в игра. Представете си, че мама Мецана е донесла цяла кошница малинки, къпинки, ягоди, круши, дренки и е дала задача на мечовците да ги сортират и преброят. За да играете, изрежете между 5-10 картинки от всеки плод или използвайте фигурки.

Друг възможен вариант на тази игра е мечоците с тичане да „берат“ плодовете от една стена в стаята или на двора и да ги събират в кошници в другия край. Важно е тичане да има!

Игра със сянка

В приказката мечетата полягват на сянка в очакване на мама Мецана. Но какво е сянка? Разбира се това е въпрос към по-малките деца, но и големите могат да проведат научни експерименти по въпроса.

Покажете на детето какво е сянка и как може да прави сянка. Слънчево/ сенчесто са понятия, които може да въвеждате като понятията тъмно и светло.  Прескачайте ту на слънчево, ту на сянка. А може ли да си хванете сянката?

Нека големите да отбелязват как се движи сянката през деня като проверяват на всеки час от едно и също място. Ако вече познават часовника, може да ги научите как да разберат колко е часа само по слънцето – заставате с лица към север и сянката действа като стрелка с много голяма точност.

А вечерта покажете, че може да има сянка на изкуствена светлина и не само… може да играете на сенки.

Какво знаем за мечките?

Разкажете на детето повече за мечките. Къде живеят? Как говорят? Какво обичат да похапват? Как се движат? Разгедайте снимки и видеа.

Театър

Приказката е прекрасен повод цялото семейство да се включи в театрално разиграване. Разпределете ролите и стимулирайте детето да участва в диалозите. Не е необходимо да разиграете цялата приказка, може и само отделни моменти.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации