Как да играем с тази приказка: Рибарят и златната рибка

Как да играем с тази приказка: Рибарят и златната рибка

Кой  не си мечтае да хване златната рибка? Поне веднъж сте се питали какво ще си пожелаете. Ако вече сте запознали детето си с нея, време и да поиграете.

Ловене на риба

Разбира се, че ще започнете с това. Може да използвате готови комплекти с въдица и рибки, които се продават почти във всички детски магазини. Играта с тях е забавна, учи на търпение и точност, защото никак не е лесно да се захванат малките рибки с магнитния накрайник.

Разбира се, може да си направите и домашна версия. Изрежете рибката от твърд картон и в едната част пробийте дупка. На обикновена пръчка закачете връв и кукичка накрая. Наредете рибките вертикално с дупките нагоре. Нека детето да се опита да ги захваща с кукичката.

Друг вариант е да закачите кламери или телбод на рибките, а на върха на въдицата магнит. Така също може да се лови риба. Разпръснете рибките около детето, а него сложете в „лодка“, кашон или корито. Нека накрая пребори колко рибки е хванало, да ги сортира по цветове и т.н.

Играта е подходяща за деца 2,5 + години.

А ти какво би си пожелал/а?

Бабата от приказката иска все по-голяма къща и все повече власт. Но какво ще си пожелае Вашето дете, ако хване златната рибка? Попитайте го. Може да научите интересни неща от отговора му.

Вярваме, че разговорът ще е интересен с деца 3+ години.

Обитателите на морето

Направете апликация/рисунка/макет, с който детето да се запознае по-добре с морските обитатели: риби, делфини, октоподи, корали, морски звезди и т.н. Може да разгледате снимки и видеа и дори да отидете до Зоологическата градина, за да видите някои от тях на живо. Нека след това детето да ги нарисува, моделира с пластелин или да направи апликация от цветни хартии.

Ако му е интересно и е силно впечатлено от наученото, може да направите и декорация на стаята му с огромни риби, които да се спускат от тавана.

Ако имате фигурки на различни морски обитатели (продават се в детските магазани), може да подредите мини свят в корито. Задавайте въпроси на детето, за да помисли какво трябва да се сложи: пясък, камъни, водорасли, риби и т.н. Пуснете лодка. Ще е чудесно, ако намерите прозрачен по-голям съд, за да може да наблюдава през стените на съда и отгоре и да види какви са разликите между различните гледни точки. Може да използвате този мини свят, за да въведете детето и в света на науката. Излезте навън, ако е слънчево или включете лампа над съда. Нека детето наблюдава как се пречупва и променя светлината от различните перспективи.

Играта е подходяща за деца 3+ години. Когато играете с по-малките Вие давайте насоки и изработвайте по-трудните елементи. Включвайте децата според възможностите им да режат, лепят или рисуват.

Златна рибка 

Поканете детето да направи златната рибка от пластилин. Когато формата на рибката е готова, може по тялото ѝ да закрепи малки блестящи златни копчета.

Важно!!! Тъй като копчетата са малки, играта е подходяща за деца 4+ години. За по-малките деца е достатъчно се опитат да направят рибката от пластилин. Покажете на най-малките как да я направят или им осигурете формичка на рибка, която да използват самостоятелно.

Алтернативен вариант е да изрежете форма на риба от картон. Насърчете по-големите деца сами да я изрежат. Заедно с  детето нарежете от жълта или златна хартия малки лентички – това са люспите. Нека детето да ги залепи по рибата.

Рибата може да се оцвети и с коркова тапа, която се топи в боя и се оставят печати. Най-хубаво се получава с боя за рисуване с ръце. Може и с темперна и дори с акрилна златна боя, но само ако децата са над 4+ години, за да сте сигурни, че няма да решат да я опитат.

Къщата на рибаря

Жената на рибаря иска все по-голяма къща, дворец, палат. Но как изглеждат те? Насърчете детето да ги построи с конструктор, пластилин или други материали. По какво се разбира, че бабата става все по-богата и по-богата?

История с рибки

Изрежете 2 рибки и ги оцветете заедно с детето. Нека сега рибките се впуснат в чудно приключение по идея на детето. Стимулирайте го да разказва. Задавайте много въпроси на детето, докато разказва, за да включи повече детайли.  Запишете историята и после я направете на книжка, като и двамата участвате в илюстрирането ѝ.

Играта е подходяща за деца 3+ години. По-малките е вероятно да разкажат кратка история в няколко изречения. Дори сюжетът да Ви се стори странен, поздравете детето за опита му. Колкото повече разказва, толкова по-интересни истории ще чуете.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации