Как да играем с тази приказка: Сливи за смет

Как да играем с тази приказка: Сливи за смет

Поколения деца се учат колко важни са чистотата и трудолюбието с тази любима българска народна приказка. Ето как можем да играем с нея.

Мерки и теглилки

В приказката трудолюбивият сливар мери донесената от жените смет и я заменя за сливи. На детето ще му е много интересно да проследи как става меренето. С помощта на везна (купена или самоделна), премерете дали плюшеното куче тежи колкото тигъра, дали една ябълка тежи колкото домат.  По-малките ще се забавляват да се опитват да балансират везната, а с по-големите може да поиграете на магазин, като и малчуганът трябва да Ви отмери точно количество камъчета, строителни кубчета и друга ценна стока, която се намира у Вас. Може да си направите и теглилки с калъфчета пълни с камъчета или с шишенца от 100 грама, пълни с вода.

Рисувана каручка

В миналото хората са се придвижвали и са пренасяли стоката си с каручки. И до днес не е рядко срещана гледка, но може да опитате заедно с детето да конструирате една каручка. Предлагаме Ви вариант, при който каручката е съставена от картонена кутия, а колелата са направени от коркови тапи или топчета за пинг-понг. Отпред разбира трябва да тегли кон, направен  от пластилин. Нека детето изрисува кутията, така че да се получи хубава писана каручка, както се е правило в някои краища на България.

Малки помагачи

Включвайте детето в почистването според възможностите му. Ще му е забавно да поработи със стирката, да забърше някоя и друга повърхност с гюдерията и да помете с малка метла, за да разбере какво правят жените от приказката. А защо детето да не почисти и собствените си играчки.

Малко- много

В приказката се използват и понятия за малко и много. Едни носят торба, други цял чувал с много смет, а момичето носи едно малко вързопче. Ето повод и малкият човек да добие идея за количество и обем. Извадете различни по размери торбички и чувалчета вкъщи и покажете на детето коя е малка, коя е голяма. Подредете ги заедно от малко към голямо, и обратно. Експериментирайте! Кои играчки ще влязат в голямата торба? Същите ще може ли да влязат в малката? Като напълните малката торба и изсипете съдържанието ѝ в голямата, остава ли място за още?

На сватба като на сватба

Приказката завършва с веселата сватба между момъка и работливата мома. А на сватба звучат хора и ръченици. Закичете малчугана с цвете зад ушенцето и поиграйте на воля на хубава българска народна музика.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации