Как да играем с тази приказка: Снежанка и седемте джуджета

Как да играем с тази приказка: Снежанка и седемте джуджета

„Снежанка и седемте джуджета“ е немска приказка, като най-популярният ѝ вариант е разказан от Братя Грим, публикуван през 1812 година. Как можем да играем с нея?

Скъпоценни камъни

Джуджетата от приказката копаят скъпоценни камъни от планината. Покажете на децата картинки на някои от популярните камъни: ахат, изумруд, рубин, малахит, тюркоаз. Сега е време за игра. Оцветете камъчета в различни цветове – зелени, сини, жълти, бели, и т.н. Заровете ги в пясък и оставете детето да ги изкопае. След това го помолете да помогне на джуджетата и да сортира камъните по цветове като ги постави в отделни кошнички. Когато е готово, може и да се опитате да ги преброите – и Вие да го направите пак е интересно и забавно.

Огледалце, огледалце

Огледалото е пръв помощник на мащехата на Снежанка. Но как изглежда това огледало? Дайте на детето огледало с по-голяма дървена рамка. Целта е да я украси. За целта може да се използва моделин, боички, апликация от листа и камъни, станиол, всъщност всичко, което може да събуди творчеството.

За по-малките играта може да се заключава най-вече в това да се оглеждат, да правят физиономии или да посочнат частите на лицето си.

Къщичката на джуджетата

Как изглежда къщичката на джуджетата? Как си я представят децата? Нека я изработят от пластилин или от конструктор. Помагайте им като им задавате въпроси, за да обърнат внимание на повече детайли, но не се намесвайте излишно, нека децата сами изработят идеята си.

С по-малките деца Вие бъдете по-активни в строителството и включвайте детето според възможностите му.

По същия начин може да построите и двореца на принца.

Корони

Снежанка е принцеса и си има корона. А в приказката има и принц.  Направете една корона и я сложете на детето, докато четете. Така ще се почувства по-царствена атмосфера.

На по-големите деца дайте възможност сами да оцветят и украсят короната, така както им харесва.

Да потанцуваме валс

Нека да си представим, че на сватбата на Снежанка са свирили валс. Не се притеснявайте за историческата достоверност. Приказката дава чудесна възможност да се докоснете до прекрасни мелодии и да научите детето да танцува. Гушнете още непроходилите и се понесете във вихъра на танца. Научете по-големите деца на стъпките и танцувайте заедно.  Облечете малките принцеси с дълги принцески поли, а на младежите сложете хубав пояс от шал и корона. Чудесно е да се почувствате като на бал!

Карта на местността

Къде се намира дворецът на бащата на Снежанка? А къде е къщичката на джуджетата? Има ли гори? Реки? Къде дворецът на принца? Какви пътища пресичат местността. Нека детето направи карта, така както си представя нещата. Може да лепи с цветна хартия, да рисува или да използва фигурки от пластилин. Играта е подходяща за деца над 4 години.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации