Как да играем с тази приказка: Трите прасенца

Как да играем с тази приказка: Трите прасенца

Дойде време малките любители на истории да се превъплътят в героите на приказката „Трите прасенца“. Ето как?

Да си построим къщичка

В приказката прасенцата строят къщички от слама, съчки и камъни. Нека и малчуганите опитат да струпат къщички от тези материали, които предварително са събрали при разходката навън. Ако играете с по-малките, бъдете по-активни  и Вие водете строежа, но ги включвайте според възможностите им. Внимавайте да не погълнат някои от строителните материали. На по-големите деца дайте и ножици, лепило, тиксо и ги оставете да проявят фантазията си в строенето на къщичките.

Е, разбира се, накрая Ви може да влезете в ролята на вълка и да проверите здравината им.

Ако играта е допаднала на малчугана, предложете му да построи къщичка и с други матерали – блокчета от конструктор, ледени кубчета, сламки, пластмасови чашки, хартия и др.

Моята първа къщичка

А защо приказката да не стане прекрасен повод, детето да си устрои своя собствена къщичка насред хола или градината Ви. За целта може да помогне най-обикновен кашон или столове, покрити с одеяла. Може да увлечете по-големите н направата и на по-стабилни къщички от дървени плоскости. Ще е чудесно малчуганът Ви да си има убежище, което да се превърне в любимо място за почивка или четене.

Какво знаем за прасенцата и за вълка?

Какво знаем за вълците и прасенцата? Как изглеждат? Каква е лапата на вълка и крачетата на прасето? С какво обичат да се хранят? Какво обичат да правят? Къде живеят? Любопитните факти превърнете в рисунки или снимки и ги подредете на един плакат. Попитайте детето какво го е впечатлило най-много от нещата, които е научило за двете животни? Началото на тази игра може да е разходка в зоологическата градина с фотоапарат в ръка.

Вълк или прасе

Това е чудесна игра за раздвижване и то на цялото семейство. Колкото повече хора участват, толкова по-добре. Начертайте една разделителна линия и нека участниците да се подредят като отбори от двете ѝ страни. Всеки от отборите се наговаря какво ще бъдат – вълци или прасета. След това се подреждат на една крачка от разделителната линия и капитаните съобщават избора. Ако едните са вълци, а другите прасета – започва гоненицата. Добре е да има и „спасителни зони“, които да защитават по-бързите и ловки прасенца, когато бягат от вълците. Целта е вълците да хванат възможно повече прасета. Ако и двата отбора са вълци, изиграйте заедно танца на вълка – импровизирано, който както го чувства. Ако и двата отбора са прасета – разменете по един играч.

Алтернативен начин да играете е да си приготвите две карти – на едната да има вълк, а на другата – прасенце. Капитаните теглят картата и гоненицата започва. Така може да играете дори само двама.

Маскен бал

Направете си маски на прасенца и ги оцветете заедно. Хем, рисуването е приятно, хем, може да използвате маските за пиеса или пък да си направите истински прасешки маскен бал с много танци, хапване и усмивки.

Силата на въздуха

Лесно ли му е било на вълка да издуха къщичките на прасенцата. Каква сила имаме с въздуха под носа си? Вземете едно топче от пинг-понг и сламка. Целта е топчето да се придвижи от една точка до друга само чрез дъха в сламката. Успех!

Интервю с вълк

Какви ли въпроси има детето Ви към вълка? Превъплътете се в роля, а детето нека да е журналист. Ако децата вече ходят на училище и могат да пишат, запишете интервюто и нека те после да напишат кратък текст какво са научили за вълка. По-малките пък може да преразкажат на друг човек от семейството.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации