Как да играем с тази приказка: Храбрият шивач

Как да играем с тази приказка: Храбрият шивач

„Храбрият шивач“ е приказка на Братя Грим. Нека да тръгнем по пътя на смелия и находчив момък с поредица от игри.

Шивачи

В какво се състои работата на шивача. На децата ще им интересно да влязат в ролята младия момък и да усвоят занаята му.

Дори на децата на 3 години може да отправите предизвикателството да шият. Ако никога досега не са го правили, то започнете с прости проекти. Примерно, изрежете една ризка от картон и пробийте с перфоратор големи дупки по краищата. След това дайте на детето да ги „обшие“. В началото може да използвате сламка, която е леко заострена в единия край, за да прилича на игла и пробита в другия, за да се сложи конеца. Може да се използва и клечка като завържете добре или залепите конеца в единия край на клечката.

Когато детето отработи движенията за правене на бодове и тази игра му доставя удоволствие, започнете да усложнявате постепенно предизвикателствата. Дайте му пластмасова игла за деца или метална, но голяма и с тъп връх. Детето може свободно да шие върху едра канаваца (все едно бродира), да следва очертания на лесни фигури, да зашие копче или да пришие друго парче канаваца.

Кроене

Всяко шиене започва с кроене. На по-малките 2,5-3г. дайте да очертават кръг или квадрат, а децата над 3,5 години нека опитат да очертаят предварително нарисуван и изразян от Вас панталон, блуза, рокля, пола. Това е чудесно упражнение за фината моторика. Като ги очертаят нека да ги оцветят.

Изследване на платове

Направете албум с платове: парче коприна, вълна, памук, хастар и т.н. Ще свърши работа, всичко, което имате подръка. Нека детето изследва платовете като ги докосва с ръка. За по-малките това е приятно сензорно упражнение, а по-големите може да развият езика си като се опитват да описват усещанията си от плата: гладък, мек, твърд, грапав и т.н.

Дизайнери

Шивачите боравят с платове, а платовете се правят от дизайнери. Нека детето да се превъплъти в дизайнер на платове и нарисува няколко десена. За да е истинско преживяването, дайте на малчугана да рисува върху истински бял памучен плат.

Играта е подходяща за деца над 2 години, като в тази възраст платовете ще са силно абстрактни с разноцветни свободно нанесени линии. По-големите деца може да нанасят и по-сложни линии и модели, дори може да опитат да очертават различни шаблони: кръгчета, звездички, триъгълничета или да правят щампи от листа. На по-големите деца може да дадете да рисуват вместо с водни бои или бои за рисуване с ръце, истински бои за текстил и да вплетете произведенията им в тениски, възглавници или други предмети от интериора.

Мини-олимпиада

Храбрият шивач е много находчив и успява така да победи и великаните, и еднорога, и глигана, но вероятно детето много ще се забавлява да си пробвате силите в различни състезания.

Може да тичате и да се надпреварвате кой ще стигне по-бързо.

След това си опитайте силите в целене на кутийки с камъчета или просто да се забавлявате като проверите кой ще хвърли по-надалеч различни по големина топки.

Нека малчугана да се опита и да прескочи препятствие, съобразено с неговите възможности и височина.

Помнете, че целта на играта е забавление, преди всичко. Меренето на силите и състезанието не бива да разочароват малкия човек. Окуражавайте го и го хвалете за всеки успех и опит.

Важно!!! Тази игра може да играете и с деца на 3 години, но трябва да се съобразите с техните способности и ниво на развитие, така че предизвикателствата да са им „по мярка“.

История с еднорог

Храбрият шивач побеждава еднорог. Оттук може да започне нова приказка. Намерете изображение на еднорог в интернет и го разпечатайте. Обяснете на детето, че това е животно, което прилича на бял кон, но има златен рог на челото. За него се разказва в много приказки и легенди, а някога хората са вярвали, че съществува. Нека детето му даде име, да се опита да обясни къде живее, какво обича да прави. Помогнете му да разкаже приказка за него, като му задавате въпроси и го провокирате с различни предизвикателства.

Играта е подходяща за деца над 4 години.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации