Как да играем с тази приказка: Червената шапчица

Как да играем с тази приказка: Червената шапчица

Приказката е популярна от 1697 година, когато Шарл Перо я публикува в свой сборник с приказки. Познатата ни версия от детските книжки е на Братя Грим, които преразказват приказката с щастлив край и за бабата, и за малкото момиченце. Как можем да играем с тази приказка?

Макет на гора

Направете макет на гората. Макар и играта да е чудесна за двора, може да се разгърне и у дома. В гората има различни дървета: дъб, бук, бор, орехи. В малкия свят това може да стане с клонки от тези дървета или изрязани модели от картон, мъх, шишарки и др.. В гората живеят и различни животни: зайчета, лисица, мечка, вълк, пеперуди, бухал, кълвач и т.н. Използвайте фигурки или си ги направете животинчетата от пластилин. Ако детето е по-малко, подреждайте за него този умален свят на гората и му разказвайте. Окуражете по-големите да подредят гората, така както те си я представят. Умалените светове помагат на децата да получат цялостна представа за по-големи обекти и явления, както и да обогатят речника си.

За да е автентично изживяването, пуснете звуците на гората.

Оцветяване

Предложете на детето да оцвети някои от животните в гората. Оттук може да изтеглите картинки за оцветяване.

На лов

Какво умеят ловците? Да разчитат следи и да целят точно. Наредете няколко пластмасови кутии с образа на вълка. Дайте на детето една топка и нека да се опита да свали кутиите. Как се справя малкият ловец?

По следите на животните

Когато се придвижват животните оставят следи, а добрите ловци може да ги разчитат. Нека детето  още веднъж да влезе в ролята на ловеца.

Експериментът може да започне от самото дете като остави следи на своите ръце, намазани с боя върху бял лист или върху мек пластилин. Подходящо е за деца над 2.5 години.

Дайте на детето боя, подходяща за възрастта, бял лист и фигурки на животни. Нека да оцвети крачетата на животните и да види какви следи ще оставят по листа. Същата игра може да се получи и върху пластилин. Подходящо е за деца над 2.5 години.

Покажете му следите, които оставят някои от животните в гората. Eто оттук може да изтеглите следите на вълка, лисицата, заека, мечката и сърната. По какво се различават? По какво си приличат? Какво забелязва детето в следите, когато животното се движи? Подходящо е за деца над 3 години.

Може да изработите дървени или картонени макети на следите и да „походите“ с тях из градината, върху дълги листове хартия или върху макет от пластилин. Какво животно е минало оттук, а оттам? Откъде е безопасно да мине Червената шапчица? Подходящо е за деца над 4 години.

Зимата, когато се разхождате из парка или в гората, снимайте следите, които оставят животните. Може ли да познаете какво животно е минало? Подходящо е за деца над 4 години.

Карта

Червената шапчица се придвижва през гората от къщата на майка си до къщата на баба си. Как изглежда това на карта? Как детето си представя маршрута? Какво има по пътя- полянки, други къщи и т.н.? Кой е по-краткият маршрут, по който върви вълкът и по-дългият, по който върви Червената шапчица? В този вариант играта е подходяща за деца над 4 години. За да ги улесните, може да им приготвите предварително картинки на къщички, дървета и т.н., които те да поставят на картата. Картата може да е и 3D  и да се изработи с фигури от пластилин.

Ако детето до този момент не е играло на ориентиране по карта, ето тези две игри са добро начало, дори на 3г.: Мисия „Картограф“ и Карта на съкровище.

По-големите деца може да научите да се ориентират в гората – как да познаят посоката по мъха на дърветата, или по пръстените на отрязаните дънери (по-широката част на пръстена сочи юг, а по-тясната – север), или по движението на слънцето?

Писмо до Червената шапчица

Сега вече като знае развоя на приказката какво би искало детето да каже на Червената шапчица? Стимулирайте детето да изкаже мислите си според възможностите си. Помагайте му с въпроси, за да обясни по-добре. Ако детето вече ходи на училище и може да пише, нека оформи посланието си към Червената шапчица като писмо.

Театър

Приказката е идеална за разиграване на пиеса. За най-малките използвайте кукли и Вие разиграйте сюжета. Когато децата вече са по-големи, включете ги с определена роля, дори и на режисьори. Направете си и костюми. Това ще помогне на детето да разбере по-добре приказката.

А какво се е случило на следващия ден?

Мотивирайте детето да Ви разкаже какво според него се е случило на следващия ден, когато Червената шапчица се е прибрала вкъщи. Ще Ви е интересно да чуете разказа на детето. Стимулирайте го с въпроси, за да се опитва детето да описва и обяснява по-подробно.

Малко повече за вълка и Червената шапчица

В средата на лист нарисувайте Червената шапчица. И започнете да задавате въпроси. Как изглежда Червената шапчица? Как е облечена? Какво обича да прави? На къде е тръгнала? Какво носи в кошницата? Нека детето да ви разкаже, а Вие напишете с по няколко думи около картинката и дорисувайте.

Същото може да се направи и с вълка.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации