Как да играем с тази приказка: Щурец и мравка

Как да играем с тази приказка: Щурец и мравка

Помните ли онова прекрасно стихче, което започва с „Бабо мравке, де така„. Автор е роденият в Свищов писател и художник Александър Божинов, смятан за основоположник на крикатурата като изкуство в България. Стихчето е по известната басня на Езоп със същото заглавие. Посланията на баснята са за важността на упоритата работа и мисленето за бъдещето.

А ето и как може да играем с нея:

В света на мравките

Какви интересни факти знаете за мравките?

Мравките живеят в групи и в много строен ред. В техните общества има работници, които строят мравуняците и носят храната; има търтеи – мъжки мравки, които не вършат никаква работа; има войници, чиято задача е да пазят мравуняка. Най-високо в обществото на мравките стоят цариците – тяхната задача е да снасят яйцата и да управляват живота в мравуняка.

Мравките общуват помежду си като изпускат миризми, които другите „разчитат“. Така оставят съобщения къде има храна, например. Когато виждаме мравки да вървят в редичка, всъщност те следват такава ароматна следа. Хранят се с растения, зърна, насекоми, гъби и др.

Знаейки вече основното за мравките, въоръжете се с лупа и излезте навън, за да ги потърсите и изследвате отблизо. Какво забеляза детето? Какво му направи впечатление? Какви въпроси му възникнаха? Ако сезонът не  позволява изследване на терен, изследвайте снимки или гледайте кратко филмче из живота на мравуняка. Не е толкова вълнуващо като живата наука, но е добра подготовка.

Буркан с насекоми

Сложете в прозрачен пластмасов буркан или бутилка фигурки на различни насекоми: паяк, скакалец, мравка, калинка, пчела, пеперуда. Покрай тях напълнете с ориз, царевица, стъклени топчета, стърготини, пясък, каквото имате. Важното е да не е съвсем плътно, за да може да се движат предметите, сложени вътре. Отделно на един лист нарисувайте насекомите, които сте сложили. Затворете добре буркана и го дайте на детето. Целта е да го разтръсква и да търси насекомите като отбелязва на листа всеки, който открие.

Съдът, който ще използвате за играта трябва да е с гладки прозрачни стени. Ако нямате фигурки на насекоми, направете ги от моделин.

Ако сезонът го позволява, излезте навън с лупа и потърсете същите насекоми из природата и ги наблюдавайте. Ако е възможно, нека детето ги снима, за да има собствена колекция от буболечки.

Важно!!! Ако играете с по-малки деца задължително плътно затворете буркана или залепете капачката. Въпреки това не оставяйте децата без надзор, за да избегнете случайно поглъщане на някоя част от пълнежа.

Пластилинова приказка

Насърчете детето да направи фигурите на мравката и щуреца от пластилин. Сега нека Ви разкаже приказката. А защо не и нейното продължение. Дали пък някой ден, мравката няма да има нужда да послуша хубавата свирня на щуреца? Добавете нови елементи и се забавлявайте да измисляте нови истории.

Играта е подходяща за деца над 3 години.

Събиране на зрънца

Нека детето получи писмо от мравката, в което обяснява, че има нужда от помощ за събирането на зрънца за зимата. Изрежете от хартия житни и царевични зрънца, големи около сантиметър, сантиметър и половина. Целта е детето да ги взима, намазва с лепило и да ги поставя в торбата, която ще прати на мравката.

Същата игра може да играете и с топчета, кестени, орехи или макарони, които децата да събират с ръце или щипки и да поставят в друг съд или ако ги дадете на куп, да се сортират в различни съдове. Не оставяйте детето без надзор, за да не опита да погълне някои от тях.

Разновидност на играта е мравката да изпрати на детето „снимка“ със събраните зърна и да ги преброите-3, 5, 10 зрънца в зависимост от възрастта.

Играта е подходяща за деца над 2,5 години.

Гъдулка

Какво е това гъдулка? Как звучи? Ако детето Ви не е имало досег с този инструмент досега, то нека да види и чуе. Потанцувайте заедно на гъдулка.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации