Как да играем с тази приказка: Юначното петле

Как да играем с тази приказка: Юначното петле

„Юначното петле“ е българска народна приказка, която разказва за смелите приключения на едно петле в опит да върне подковата на своя приятел – магарето. То е толкова безстрашно, че се преборва с всички, които се изпречват на пътя му: недружелюбна река, страшен лъв, опустошителен огън, безпощадни зверове, царя и неговите стражи.

Как да играем с тази приказка?

Оцветяване на подкова

Когато магарето минава по моста, губи подковата си. Царят я взима, защото носи късмет. Изрежете една подкова от плътен картон и дайте на детето да я оцвети. Когато е готова, окачете я на стената и за украса и за късмет. Подкова може да изтеглите оттук.

 thisoldhouse.comХвърляне на подкови

Това е стара фермерска игра и всички винаги се радват да участват. Изрежете подкови от плътен картон, от кашон или от дървени плоскости. Закрепете една пръчка някъде из стаята. Най-добре е да играете навън, но и вътре е възможно като закрепите пръчката върху топка от пластелин или в някоя саксия. Целта на играта е да хвърляте подковите и да ги наденете на пръчката. Играта е подходяща за деца над 3 години, но може да играете и с по-малките, като вместо пръчката, се целят в кутия и хвърлят по-отблизо. Играта развива грубата моторика.

Какво знаем за петлите?

Петлето е толкова смело, че си струва да научим повече за него. Залепете снимка на петел на един лист и добавяйте около него картинки, с които да илюстрирате какво яде (зрънца, тревички, червейчета); къде живее (в стопанския двор, кокошарник); кое е неговото семейство (кокошката и пиленцета); с какво е полезен на хората (буди ги сутрин с песента си) и т.н. Ако живеете в град, където трудно ще срещнете петел, е добре да заведете детето на място, където може да го наблюдава на живо.

По същия начин може да  научите повече и за магарето.

В помощ на петлето

За да пребори реката, петлето я изпива. Детето може да му помогне като участва в едно водно предизвикателство. Украсете една бутилка като петле. За по-малките нека гърлото да е по-широко или добавете фуния. Напълнете един съд с вода и нека малкото да прелее с канче водата от съда в бутилката.

С вече налятата бутилка може да загасите и огъня в пещта, в която по заповед на царя хвърлят петлето. Разбира се, огънят ще е направен от оцветена в оранжево захар, струпана на куп. За да е интересно предизвикателството, нека детето да я цели от далеч. Най-доброто място за игра е банята.

Кой е по-силен?

Тази игра е подходяща за навън. Застанете с детето един срещу друг. Между Вас трябва да има известно разстояние – 2-3 крачки. Всеки си намисля какво ще бъде. В приказката петлето се бори с лъв, глигани и лисици. Т.е. може да избирате да бъдете или петле, или лъв, или глиган, или лисица. На 1,2,3 всеки съобщава какво е. Ако е петле, гони всички останали. Ако е лъв, гони само глигана и лисицата, но бяга от петлето. Ако е глиган, бяга от всички. Ако е лисица, бяга от лъва и петлето, но гони глигана. Целта е по-силният да гони другия, докато го хване. Може да имате и спасителна линия, която ако гоненият премине, да печели играта, след което започвате отново.

С по-малките деца играйте само с петел и лъв. Ако и двамата кажете петел – кукуригате заедно. Ако и двамата кажете лъв- тичате заедно до избрано място. Ако единият е лъв, а другият петел, петелът гони лъва.

Колко са монетите?

  • Царят от приказката накрая връща не само подковата, но и хвърля на петлето 5 златни монети. Пригответе една торба с монети и нека детето да ги преброи.  С децата до 2 години го направете вместо тях, но по-големите стимулирайте да опитат сами, като им помагате.
  • Може да си приготвите и един лист, на който са изписани числата от 1 до 5 и под всяко число съответния брой точки. Целта е детето да постави върху точките необходимото количество монети и да брои.
  • Накрая приберете монетите в една касичка (най-добре е да са с различни размери). Пъхането в тесния процеп е чудесно упражнение за фината моторика и координацията на окото и ръката. Подходящо е за деца над 2 години, но следете процеса, за да не реши детето да глътне някоя от монетите. Ако нямате касичка, си направете от кутия, на чийто капак изрежете тънък отвор. За красота и тематичност залепете върху касичката една картинка на петел и нека детето я използва, за да събира свое съкровище.
  • С монетите може да играете и на сортиране. Сложете в една купа монети от  10, 20, 50 ст. и 1 лев. Отделно сложете 4 празни купи. Целта е детето да разпредели стотинките в купите като в едната слага само монетите от 10 ст., в другата купа монетите от 20 ст. и т.н. Първо покажете на детето какво се очаква от него да направи като поставите монетите в съответните купи. След това го оставете да работи. Ако детето се фрустрира или затрудни, оставете играта и опитайте след няколко месеца. Играта е подходяща за деца над 2,7 години.
  • На един лист хартия очертайте кръгчета с монети от различен размер. После дайте една купа с монети и нека детето да изтегли монета и да я постави върху съответното по големина кръгче. Играта е подходяща за деца над 2,7 години.

Апликация на петел

Когато детето вече може да реже с ножица по цялата дължина на нарисувана линия (на 3- 3,5 години), може да му предложите да направите заедно апликация на петел. Изрежете един петел. Нека детето да го оцвети. Важното е петелът да е без опашка, защото ще я направите по специален начин. На един лист нарисувайте с дебел маркер линии, така че да се оформят лентички. Нека детето да ги изреже като следва линиите, след това да ги оцвети в различни цветове и да ги залепи като пера от опашката на петела.

По-малките също може да играят на тази игра, но предварително им пригответе лентите, които те само да залепят. Децата на 2,5 години може да боравят със сухо лепило под Вашето ръководство.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации