Как да играя с 20 месечното си момиченце?

  • Здравейте!Бихте ли ми препоръчали игри за 20 месечното ми момиченце? Благодаря!
 

Госпожа О: Здравейте! На страниците на „Детето играе“ може да намерите много идеи за игри за деца над 1 година. Но и Вие самата може да измисляте игри, като се базирате на нейните интереси, желания и възможности. Наблюдавайте детето си, за да разберете накъде насочва вниманието си, какво ѝ е любопитно, в каква дейност иска да участва, при кои занимания се фокусира по-дълго и т.н. Може да предлагате на детето си различни стимули за игра, но ако тя не прояви интерес, не е необходимо да настоявате, по-скоро изчакайте няколко седмици и предложете същото отново. Тогава е възможно детето да прояви интерес.

В тази възраст децата продължават активно да развиват езика. Пейте много песнички, разказвайте истории, четете книжки, които са подходящи за нейната възраст и тя харесва. С историите и приказките, които четете може да разигравате домашен театър ии да измисляте различни игри, с които да обогатите сетивния опит на детето. Подходящи приказки са „Трите прасенца“, „Дядо и ряпа“, „Косе Босе“, „Дядовата ръкавичка“ . Ще добавите стойност, ако намерите техните стихотворни версии, защото римите помагат на децата по-лесно да навлязат в мелодиката на езика, да развият и пасивния, и активния си речник.

В тази възраст децата продължават да са запленени от това как звучи всичко около тях. По време на разходка слушайте как звучи природата около Вас, как звучи улицата, по която минавате и т.н. Обръщайте внимание на детето какво чува и го назовавайте: „Чуваш ли как чуруликат птиците/лае кучето/ свири сирената на пожарната/ клаксона на колата и т.н.„. Слушайте много детски песнички, пускайте приятни класически мелодии, заедно създавайте ритъм като въоръжите детето си с дървени лъжици и различни повърхности, по които да потропва с тях: тенджери, пластмасови кутии и т.н.

Включвайте момиченцето си във възможно повече дейности у дома, разбира се според възможностите ѝ. Ако тя проявява интерес, нека да подреди салфетките на масата, да извади прането от пералнята, да защипе щипките на по-нисък простор, да Ви помогне в миенето, бърсането, да покопаете в градината (саксиите на балкона също са подходящи), да полеете заедно цветята и т.н. Да, действията ѝ може да не са съвсем координирани, нито пък идеални, най-вероятно и ще има нужда от Вашата намеса, но момиченцето Ви със сигурност ще се почувства горда, че може да помогне.

Играйте игри за разпознаване на цветовете. Пригответе си картончета в различен цвят. Нека детето изтегли едно от тях и заедно се впуснете да намерите всички предмети  у дома или навън в този цвят. По подобен начин може да играете и с геометрични фигури.

Давайте ѝ възможност да рисува с моливи, пастели, с вода и т.н.

Предлагайте игри за сортиране на геометрични фигури, както и елементарни пъзели до 4 части с една картинка върху тях – примерно мече, кукла и т.н.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации