Как да изберем най-подходящия помощник за нашето дете?

Как да изберем най-подходящия помощник за нашето дете?

Семейство Баклаян са родители на две деца. Мечтаят да са най-пълноценните родители, които могат да са като си позволяват да имат време за себе си, за приятелите си и един за друг. Като младо семейство с две малки деца и без помощ при отглеждането им, осъзнават, че много трудно биха съчетали родителството с необходимостта от време един за друг, за приятелите и за любимите занимания. С изненада откриват, че е почти невъзможно да намерят квалифицирана, доверена почасова помощ при грижата за децата си и така се ражда идеята за GoodKnight – платформа, която свързва активни, димамични семейства с подбрани, доверени, обучени почасови детегледачи. По време на “Академия за родители”, те ни запознаха с това как да изберем най-подходящия помощник на нашето дете.

Първото нещо, което трябва да направите, е да обсъдите с партньора си на какъв човек бихте били спокойни да оставите детето си. Дали ще е някой, който е по-възрастен и е отгледал свои собствени деца или някой, който е млад и има енергията да тича и да си играе с Вашето дете.

  • Друг въпрос, който бихте могли да си зададете е дали искате детето Ви да придобива някакви знания или умения, докато е с избрания от Вас човек, или не.
  • След като решите точно какво търсите у един такъв помощник, следва да разпитате Ваши близки и познати дали познават някой, който да отговаря на изискванията Ви. Много е важно да задавате много детайлни въпроси, защото това, че някой е допаднал на някого не означава, че ще допадне и на Вас.
  • Важно е да направите интервю на избрания от Вас човек, за да видите дали ще се чувствате комфортно в негово присъствие. Добре е също и детето да присъства на срещата. Може да оставите детето насаме с интервюирания за около 10 минути, за да видите дали ще си паснат. Направете си списък с всички въпроси, които искате да зададете на помощника, за да имате отговор на всичко, което Ви вълнува. Опитайте се да се свържете с хората, с които преди е работил помощникът и задайте и на тях интересуващите Ви въпроси.
  • Ако сте се спрели на определен човек, е добре да подготвите детето си за появата му. Обяснете му колко време ще отсъствате, кога да Ви очаква да се върнете. Бъдете искрени. По този начин показвате на детето, че това е един кратък ангажимент, който има начало и има кра. Това го успокоява. Запознайте детегледача с правилата у дома, с интересите на  Вашето дете, с неговия график, за да не се получат някакви разминавания. Изяснете какво толерирате, какво  е позволено и какво не – това могат да бъдат най-различни неща.

Вижте лекцията за повече детайли и конкретни примери.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации