Как да изградим една сигурна емоционална връзка с нашето дете

150605_0087-Bearbeitet-2Вела Риндле е сертифициран ментор по програмата “Сигурно обучение за родители” (S.A.F.E.) на д-р Карл Хайнц Бриш и напълно вярва, че сигурната емоционална връзка между родители и деца е ключът към едно красиво детство и един пълноценен живот. Децата, изградили сигурна (надеждна, стабилна) връзка с родителите си, са по-добре социално и емоционално развити, психически по-стабилни и имат предимство във всяко едно отношение.

На форум “Академия за родители” Вела разказва защо децата, които са изградили емоционална привъзразност с родителите си са по-стабилни психически, по-емоционално компетентни и могат да се справят по-лесно с различни предизвикателства, и как ние като родители да изградим тази връзка с тях.

Какво представлява привързаността?

В стресови ситуации, ние възрастните имаме 2 начина на реакция – нападение или бягство, а децата търсят контакт с човек, към когото са привързани. За бебетата привързаността е фактор за оцеляване и осигурява развитието на едно дете – ако то не е свързано със своите родители стабилно, то не може да се развива.

Това е емоционалната връзка, която изграждаме с един специфичен човек – тя може да е стабилна – черпим енергия и нивото на стрес намалява, или нестабилна.

Емоционалната връзка, която изграждаме с нашите родители служи като модел за връзките, които изграждаме на по-късен етап в живота си. Ако детето е изградило доверие към нас, то наблюдава всички хора с доверие. Тази връзка зависи единствено от това как родителите се държат с бебето.

Как се създава една сигурна емоционална връзка?

Едно бебе не може да бъде разглезено – колкото повече отговаряте на нуждите и желанията му, толкова повече подкрепяте емоционалната свързаност с него. Когато игнорираме чувствата, това не означава, че тях ги няма – не му помагаме да се научи да се справя с тези чувства. Напротив, чрез чувствителността към желанията и чувствата на детето и адекватна реакция към тях ние насърчаваме сигурна привързаност:

  • Вербално
  • Чрез зрителен контакт
  • Посредством телесен контакт
  • Емоционално разположение

Какво дава тази привързаност?

Това е един защитен фактор за детето в трудни ситуации – децата, които са изградили стабилна връзка с родителите си се тръшкат по-малко, по-креативни са и по-лесно се справят с трудни ситуации.

Вижте още примери и полезни съвети във видеото тук.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации