Как да мотивирам внука ми от САЩ да говори на български?

  • Двамата ми внуци, на 4 и 7 години, живеят в САЩ. Баща им е американец. Той и родителите му ще се радват, ако внуците ни научат и говорят добре български език. По около 6 – 7 месец съм в техния дом, помагам им. Родителите решиха големият ми внук да започне да учи български език, след като добре се научи да говори английски. Дори по 2 дни в седмицата го водиха по 6 – 7часа при американка – детегледачка, за да свикне да общува с американчета и да научи правилен английски. Това детето научи, но и до ден днешен с нежелание повтаря български думи и изречения дори в БНУ. Малкият не искаше да ходи при детегледачката, искаше аз да го обгрижвам. От самото начало му говорих и на двата езика. Отговаря ми сега на английски език, но разбира български език и понякога ми отговаря на него. С радост ходи в БНУ, правилно произнася българските думи, дори и да не осмисля значението им. И двамата обичат български ястия и особено лакомства. Обичат български песнички, чета им и приказки паралелно на двата езика. Слушат речта внимателно, макар и да не разбират чутото, но аз им го превеждам. Имат цяла поредица, повече от 50 български книжки. От бебета се забавляват с български игрички и залъгалки, харесват ги и даже ги играят понякога. Най- вече аз говоря на български език с тях, непрекъснато им пея български детски песнички. Как да преодолеем проблема с нежеланието на баткото да учи с радост и интерес български език? Предварително Ви благодаря за насоките!
Госпожа О: Здравейте и благодаря за въпроса. Действително отглеждането на деца в двуезична средане не е лесно, изисква много време и търпение, но за сметка на това е изключително ценно пътешествие, пълно с безброй откривателства и за децата, и за възрастните около тях. Със сигурност давате на внуците си възможност да виждат света от различни перспективи, да живеят различни култури. Ще ги обогатите и колкото и предизвикателства да виждате сега, то със сигурност това е усилие, което ще се отблагодари в бъдеще.

Подходът за учене и на двата езика зависи много от целта, която семейството си поставя. В някои семейства е важно и двата езика да са достатъчно активни и да се развиват с еднаква интензивност. В този случай от бебешка възраст с децата възможно най-много се говори и на двата езика. Родителите може да решат, всеки от тях да говори с детето на родния си език, за да има многообразие от ситуации, с които то да обогатява всеки от езиците. Разбира се, родителите може да решат вторият език да е на такова ниво, че да позволява на детето да поддържа комуникация с представители на втория език, но без да се търси задълбочаване. Целта определя и стратегията, която да приложите.

Подходът Ви към момента е прекрасен и може да продължите в тази посока. Децата учат езика най-естествено с песничките, които пеете, историите, които разказвате и книгите, които четете. В колкото повече ситуации използвате българския език, толкова по-лесно децата ще го усвояват.  Достатъчно е да го надграждате всеки ден. Според специалистите, желанието децата билингви да говорят не толкова активния език е въпрос на потребност. Усети ли детето, че всички, които говорят български език, разбират и английски, реално получава посланието, че няма нужда да се опитва да говори езика на майка си. Затова ще Ви насоча към това да потърсите начини, с които да повишите естествената потребност на детето да използва български език. По-малко превеждайте, повече обяснявайте на децата на български език, това което не им е ясно. Ето и някои идеи, които Вие може допълнително да развиете:

  • установете трайни връзки с роднини в България: възрастни и деца на тяхната възраст, с които редовно да говорят на български с конферентни видео разговори. Разбира се, това трябва да са много близки връзки. Така от една страна ще имате сериозен канал за поддържане на емоционалната близост с роднините, а също и причина да се използва езика.
  • пътуване до България – дори за кратко и рядко, всяко едно пътуване до България може да има огромен ефект върху децата и желанието им да използват езика.
  • потърсете възможности децата да помагат на друг, който учи български език. Примерно, големият Ви внук може да разказва истории на малкия, за да му помага да подобри своя език. Дайте му го като мисия. Когато се научи да чете, може да му чете на български език. Да помагаш на друг е смяна на перспективата – вече не учиш за себе си, а помагаш на някой друг да учи. Ако таткото има желание да учи български, нека децата да са негови учители.  Може да предложите на по-големите деца в БНУ (или деца от приятелски семейства) да организират театрално представление за по-малките, разбира се, на български език. Вероятно ще се сетите и за други възможности.
  • освен книжки, използвайте и хубави детски филми на български. Интересните и вълнуващи истории, винаги са добър мотиватор, децата да развиват езика си. От тях децата учат живи изрази и то в ситуации, с които се свързват емоционално и ги преживяват.
  • може да организирате семейни състезания за използване на езика: игри на думи, разказване на истории, търсене на съкровище, караоке с български песни и т.н. Забавлението е важна съставка на мотивацията за използване на втория език.
  • абонирайте се за детски списания на български език, които децата биха следили с интерес.
  • излезте извън семейството като оформите общност, в която се говори на български. С познати семейства, например, може да организирате литературен клуб. Там може да се събирате и да четете книги на български и да измисляте игри, с които децата да преживяват части от сюжета на книгите, за да говорят на български, да споделят мислите и чувствата си, които книгата е породила, да рисуват и да разказват за картините си.
  • стимулирайте ги да водят видеодневници за някого от България – просто да включват камерата и да разказват какво са правили тази седмица, какво са чели, къде са ходили и т.н. Разбира се, това трябва да е важен за тях човек, за когото биха се мотивирали да използват езика и да положат усилия.
  • казвате, че обичат български ястия. Използвайте това, за да ги готвите заедно. Четете заедно рецептите, подреждайте продуктите и ги назовавайте на български. Децата обичат съвместното готвене и ще е много лесно позитивната емоция да се свърже и с използването на езика. Изобщо изработвайте заедно различни неща, свързани с българската култура, за да стане естествено използването на езика.

Желаем успех!

 

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации