Как да направим детето си щастливо

Как да направим детето си щастливо

Грижата за щастието на детето е предизвикателство пред всеки родител. Тя винаги се отразява върху социалните контакти на нашето дете. Ето защо неговите бъдещи неуспехи се свързват с неизпълнение на основния родителски дълг, а именно – то да се чувства обичано, ценено и щастливо.

Има някои важни стъпки, които трябва да следвате за постигането на тази цел, но най-важната от всички е да се научите да приемате детето си такова, каквото е – с неговите индивидуални недостатъци и достойнства.

Не може да очаквате от невръстното си дете да има интереси като вашите или пък да учи едновременно два чужди езика. То се нуждае от вашата помощ, говорете повече с него, разказвайте му забавни неща, четете поезия.

Важно е да помагате със съвети на детето си.

Израствайки, то се чувства изгубено сред хилядите правила, които трябва да спазва и трудно се ориентира в средата си. Търпеливо обяснявайте, макар и за „стотен път“, и давайте отговори на детето си на въпросите, които ви задава. Обикновено детето има усет за това как да играе или говори с връстниците си, но на вас се пада задачата да го научите как да комуникира с по-възрастните от него.

Ограничавайте целенасочено капризите на детето.

В противен случай ви грози опасността да получавате послушание само срещу купуване на играчка или подобно условие, поставено от малчугана. С възрастта обаче цената на „играчките“ расте – ако сега детето се интересува от конструктор, то в бъдеще със същата лекота ще пожелае автомобил например.

Погрешно е желанието на жените, които искат да станат майки и да родят дете „за себе си“.

Детето не е подарък, който можем да си направим, то става самостоятелен човек и трябва да му се осигури сигурна семейна среда. Самотните дами обикновено превръщат децата си в техни притурки, като съветите им често са път към осъществяване на егоистичните им планове. Така детето не е в състояние да взема самостоятелни решения, а впоследствие възниква проблем и със създаването на собствени семейства.

Никога не опитвайте да наложите собствените си нереализирани мечти на детето.

Много деца учат в университет, избран по желание на родителите, в противоречие със собствените си способности и интереси. По този начин детето се лишава от индивидуална реализация и от стимул да следва мечтите си.

Много важна част от здравословното развитие на детето е да се стараем максимално да му предадем добри навици.

Колкото и да не ви се вярва, лошите навици обикновено копираме от собствените си родители и макар и несъзнателно, ги проявяваме в даден етап от живота си.Не разчитайте на формирането на вкуса на детето с храните, които яде на улицата или в училище. Примерът, който му давате вкъщи е най-важен за него. Домашно приготвената храна е най-ценна за развитието на малчугана. Колкото повече време отделяте сега за приготвяне на здравословна трапеза, толкова по-голяма инвестиция правите за положителното физическо и психическо развитие на детето си. Неслучайно покрай забързания живот на родителите си, все повече деца страдат от затлъстяване и други проблеми на храносмилателната система.

Научете детето си да не закъснява.

За да стане по-лесно това, трябва цялото семейство ежедневно да се придържа към условен график на заниманията. В противен случай дори като порасне, детето няма да има изграден навик да ляга рано и да става рано. Ще гледа телевизия до късно, а на сутринта ще измисля поредното оправдание за това, че не е пристигнало на време. В по-далечна перспектива, този проблем ще прерасне и в работата.

Не забравяйте максимата, че детето е щастливо, когато самите родители са щастливи.

Понякога пренасяме отговорността за отглеждането на бебето върху трети човек, поради собствените си неразбирателства. Комуникацията на детето с чужд непознат човек му носи стрес и може да провокира други страхове у него. Детегледачката не може да компенсира или да замени любовта на двамата родители към детето. Освен това детето винаги усеща, когато родителите се карат. Неговото поведение отразява поведението на майката и бащата. То става неспокойно, агресивно или депресирано. Изражението на лицето му придобива черти на възрастен човек, а сцени от скандалите се запаметяват завинаги в съзнанието му. Опитвайте се максимално да изяснявате отношенията си, когато сте насаме, за да не наранявате без вина детето си.

Не забравяйте, че детето ви обича безрезервно и вие сте най-важните хора в живота му, с които то се самоопределя и се чувства защитено. Най-доброто, което може да му осигурите е спокойна и хармонична семейна среда, това само по себе си ще възпита у него идеали и важни качества в ценностната система на всеки човек.

Източник: framar.bg

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации