Как да научим детето да се държи добре на масата, част 1

Как да научим детето да се държи добре на масата, част 1

Да се храним културно и да се държим свободно и адекватно на масата са едни от важните социални умения. Те ни помагат да се впишем лесно сред познати и непознати и да печелим уважение. Можем ли обаче да научим малчовците на маниери от ранна възраст?

Поведение на масата за деца 1-3

Сигурно пред очите Ви се открива гледката на омазано с картофено пюре дете, което хвърля лъжицата си на пода, а след нея политат парченца храна, които Вие след това обирате поне половин час. Да, това е гледката при дете, което сега се учи да се храни и това е напълно нормално и е излишно да се борите, дори напротив. При децата около една година е по-важно да свикнат да координират движенията на ръката си, и да се научат да боравят свободно с лъжицата. Разбира се, това умение ще се развива последователно до към края на третата година. Колкото по-уверено става детето в самостоятелното хранене, толкова по-лесно ще го научите да се храни чисто. Това ще е интересно предизвикателство за него, а и приятен знак, че вече е голямо.

На какви маниери може да научите детето в този период?

На първо място, всичко с времето си. Не е мястото да го учите къде стои вилицата, как се държи ножа или как се поддържа разговор на масата. Бъдете търпеливи. Учете стъпка по стъпка, използвайки всяка ситуация на масата, за да въведете или затвърдите дадено умение. В началото се фокусирайте се върху важните неща:

  • Създайте навик у детето да мие ръцете си преди и след ядене. Подкрепете навика с любимата на всички песничка: „Хей ръчички, хей ги две!“.
  • В този период детето цапа много около себе си, но може да го включите в почистването след като храненето приключи. Според уменията му, разбира се! За него ще е като игра, когато му подадете салфетка или кухненска гъба, с която да Ви помогне да забършете таблата на столчето си. Задължително му благодарете, независимо какво е успяло да почисти. Ще забележите, че постепенно детето ще се откаже от мацаницата, която е характерна до към втората година и ще започне да пази чисто около себе си, докато се храни. Вие подкрепете този процес като обяснявате спокойно, че докато се храним се стремим да пазим чисто и се опитваме да не разливаме храната. „Ти вече си голям/а и вярвам, че можеш да се справиш!“ Все пак, бъдете търпеливи, ръката все още не е укрепнала и е нормално по пътя от купичката до устата да се разлее супа. Тук е моментът да научите детето как да използва салфетката.
  • Научете  детето да се храни бавно и спокойно, да не пълни устата си с твърде много храна, да не тъпче друга лъжица, преди да е преглътнало предишната. Ще успеете да го постигнете като и Вие давате пример и създавате спокойна и приятна атмосфера на хранене. Дори може да пускате нежна и успокояваща музика.
  • Научете детето да стои правилно на масата, с изправено гръбче. Обяснете колко е важно това, за да може храната да намери пътя си до стомахчето.
  • Опитайте се да научите детето, че докато се храните, седите на масата. Това е трудно за децата. Да се застопорят на едно място повече от 15 минути е истински подвиг за тях, но ако установите това още от ранна детска възраст, е по-вероятно когато детето вече е на 2 или 3 години да спазва съвсем естествено това правило. Вие също давайте пример, не си гледайте телефона и не прескачайте да чуете новините или да свършите нещо набързо. Храненето не е само приемане на храна, а повод за споделени мигове и прекрасно общуване в семейството.
  • Бъдете любезни помежду си на масата. Използвайте любезни изрази: „Моля, подай ми солта…“, „Приятен апетит..“, „Да ви е сладко…“, „Благодаря за вкусната вечеря.“ Това е най-лесният и ефективен начин детето да възприеме маниерите на масата. Те не се учат отделно, човек ги възприема най-естествено от средата, в която живее. Включвайте детето и в ритуалите на масата, разбира се съобразно възрастта му.
  • Обръщайте внимание на детето, че докато се храним не говорим, но в моментите, когато можем и искаме да говорим, го правим с тихия си глас.
  • Включвайте децата над 2 години в подреждането на масата. Те вече са Ви наблюдавали много пъти и знаят повече отколкото предполагате. Дайте им да разпределят приборите и салфетките. Ако усетите, че са готови, въведете и ново знание – къде стои вилицата и къде лъжицата. Ако прецените, че може, дайте им да сложат и чашите. Децата ще са горди да Ви помагат и щастливи от това колко много знаят и могат. И извън масата играйте игри с комплект детски прибори и съдове за хранене, подреждайте маса, хранете се, разговаряйте.

Какво да правите, ако сте с малчугана на ресторант или на гости?

Съобразете се с възможностите на детето. Излишно е да изпитвате срам и неудобство от другите. Ако сте притеснени или изнервени, това се предава и на децата. Затова бъдете спокойни и отреагирайте с хумор каквато и ситуация да възникне.

Няма как да очаквате детето да стои дълго на едно място. Осигурете му възможност да се движи и да изследва.

Ако не искате да цапа себе си или около себе си, подавайте му малки късчета храна едно по едно.

Говорете му тихо и спокойно. Учудващо е, но децата също имат идея, че се случва нещо различно и е много вероятно да Ви съдействат, ако му о обясните, че на това място трябва да сме по-тихи и да пазим чисто, защото както искаме на нас да ни е приятно, така сме отговорни и на другите да им е приятно с нас.

Очаквайте:

Поведение на масата за деца от 3- 5 години

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации