Как да научим бебетата да „говорят“ с жестове

Как да научим бебетата да „говорят“ с жестове

Бебетата и малките деца общуват активно дори в периода, когато още не могат да говорят. Те естествено започват да използват жестове: посочват, махат с ръце, правят мимики. Родителският ни инстинкт често ни се притичва на помощ и успяваме да разберем каква е потребността на детето, но има моменти, когато е трудно да разберем какво иска детето. Започваме да изреждаме различни предположения и ако уцелим- добре, но ако не се сетим, детето става раздразнително, фрустира се и започва да плаче.

Има ли начин да подобрим общуването и да въоръжим детето с повече възможности да изразява потребностите и желанията си?

Оказва се, че да. Джоузеф Гарсия, експерт по детско развитие и преводач от жестомимичен език прави интересни открития в тази посока. В работата си той забелязва, че бебетата и малките деца, които още не могат да говорят разбират и могат да изразяват много повече, отколкото се е смятало до този момент. Първоначално наблюдава как чуващи деца на глухи родители много по-рано се научават да изразяват потребностите и желанията си посредством жестове, спрямо чуващи деца на чуващи родители, които не използват  този език. Затова решава да експериментира като обучава бебета на 6-7 месеца да използват жестомимичен език и открива, че към 8-9 месец те вече свободно ги използват, за да изразят желанията, впечатленията и нуждите си.

Какви са ползите от въвеждането на жестомимичен език?

  • жестомимичният език овластява децата, защото те могат ефективно да общуват с хората около тях и да изразяват потребностите си много преди да се научат да говорят;
  • намалява раздразнението и фрустрацията на децата, породени от усещането, че никой не разбира потребността им в момента;
  • изследванията на Гарсия показват, че използването на жестове подпомага развитието на говора и дори го обогатява.

Как да научим децата на жестомимичен език?

В работата си Джоузеф Гарсия използва Американския жестомимичен език. Вие може да използвате знаци и от българския жестомимичен език или да си измислите свои. Чрез жестове, може да научите детето да казва: „стига/стоп“, „още“, „мляко“, „игра“, „ям“, „вода“, „топло“, „студено“, „помощ“, „спя“ и т.н.

Въвеждането на жестовете трябва да става естествено, като игра и да следва темпа на развитие на детето. Когато усетите, че то прави опити да общува активно (издава звуци, сочи, прави мимики в опит да привлече вниманието Ви), започнете да въвеждате жестовете.

Започнете с жест, който е полезен за детето. Примерно „вода“ или „още“, с който може да поиска допълнително храна. Всеки път като казвате думата, направете и жеста. Винаги използвайте един и същи жест за дадена дума. Важно е детето да Ви вижда и чува добре. Повтаряйте думата и жеста често, за да може детето да свикне.

След няколко дни, а може и седмици, детето ще започне да прави опит да използва жеста. Бъдете търпеливи и много позитивни. Децата учат по-бързо, когато са подкрепяни и се забавляват. Всеки път като видите жеста, Вие също изразете с думи и жест, това, което сте разбрали. „Искаш вода! Добре сега ще ти сипя вода!“

Когато детето усвои даден жест, започнете изучаването на друг. Постепенно ще забележите, че децата започват да използват жестовете вместо да плачат, за да привлекат вниманието Ви върху своя потребност. Може да въведете жестове и за обекти от заобикалящата го среда – „плюшено мече“, „самолет“, „кола“, „книжка“, „рисувам“ и т.н. Важно е, когато детето Ви изрази нещо с жестове, Вие да поведете диалог. Трябва да му покажете, че го разбирате и че за Вас е важно какво то изразява.

Алтернативна стратегия

Други изследователи на детското развитие предлагат да използвате и картинки. Когато усетите, че детето иска да изрази нещо, покажете картинки, от които то да избере какво иска. Картинките може да изобразяват вода, храна, спящо дете, играещо дете, играчки и т.н. Може да ги подредите като карнетка от карти, да ги подредите в албум или да ги разположите върху един по-голям лист.

Смисълът на тези стратегии за общуване е, че детето става истински равноправен комуникатор и може да изразява свободно желанията и потребностите си. Възползвайте се!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации