Как да научим детето да разполага с пари

Как да научим детето да разполага с пари

Всеки родител има различно мнение по въпроса и стандартен подход не съществува. Това е проблем, с който всяко семейство се сблъсква – парите, дали излишък или недостатък на средства, въпросите винаги са едни и същи – колко джобни да даваме на децата, как да ги научим да харчат за правилните неща, как да не удовлетворят всяко свое желание, а да спестяват пó малко.

Родителите трябва да разберат, че финансовата култура на децата изключително много зависи от тях – ако ние самите не знаем как да харчим парите си, малко вероятно е детето да се научи точно на това. Хубаво е да се дават добри примери на детето и да имате предвид следните неща:

Забравете за теорията, че парите нямат значение. Имат.

Много заможни родители не обръщат внимание на това как децата разполагат с джобните си пари – да, те не са нещастни, защото желанията им са неосъществени, но страдат от поведенчески отклонения и не са редки случаите, в които децата от такива семейства злоупотребяват с вредни за здравето вещества.

А и всеки би банкрутирал, ако не знае как да си управлява парите – обикновено, хората, които наследяват някаква голяма сума неразумно я прахосват за удоволствия. Успешните деца се възпитават с идеята, че парите трябва да работят за нас, а не ние за тях. Така дете на по-зряла възраст ще разбере, че нова гейм конзола или дизайнерски пуловер няма да донесат допълнителен доход и не са разумна инвестиция.

Давайте на детето само толкова джобни, отколкото има нужда за храна и транспорт.

Ако не знаете какви са цените в училище, попитайте учителите или отскочете до стола за кафе. Децата винаги намират за какво да си изхарчат парите, но не винаги за хубави неща. Като ограничавате ресурса на детето, го мотивирате да иска да печели собствените си пари и да мисли за това в п-дългосрочен план.

Окуражавйте усилията на детето да спести за скъпа покупка.

Не всеки може да спестява, но е много полезно умение, което се възпитава.

Позволявайте на детето да изкарва пари у дома.

Родителите винаги молят децата да им помагат в домакинството с леки задачи: предложете на детето малко финансово възнаграждение насреща. Възпитайте детето да изкарва парите си, а не да ги изисква от вас.

Ако детето е направило покупка, която е захвърлило след няколко дни, обърнете му внимание на това.

Детето ще се научи, че необмислените покупки са загуба на ресурс.

Съгласувайте тактиките между двамата родители – ако сте на различно мнение, ще изглеждате некомпетентни.

И, разбира се, давайте съвети – ако детето иска да похарчи парите си за нещо, разговаряйте и опитайте да разберете откъде идва желанието за тази покупка. Така Вие не се противопоставяте на желанията на детето, а сте негов консултант, който му помага да направи най-добрия избор. Ако детето няма достатъчно пари – добавете сумата и обяснете защо подкрепяте избора му.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации