Как да научим детето да се държи добре на масата, Част 2

Как да научим детето да се държи добре на масата, Част 2

И така, ако сте свършили добра работа до 3тата година, то сега между 3тата и 5тата година може да надграждате и усъвършенствате уменията за добро поведение на масата. Добрият личен пример е най-добрият Ви помощник. Старайте се да създавате приятна и спокойна обстановка по време на хранене. Както вече казахме, храненето не е просто приемане на храна. По време на хранене  обогатяваме сетивата си с ухания и вкусове, показваме, че ни е приятно да споделяме трапезата си заедно, разговаряме, споделяме, съпреживяваме приятни моменти.

  • Децата между 3-5 години все още изпитват трудности да стоят дълго на масата като възрастните, но може да ги научите да изчакват всички да са седнали, преди да започне да се храни. Това е заложено в нашата култура и е добре детето отрано да има усет към сътрапезниците си.
  • Време е детето да се научи от коя страна стои вилицата и от коя лъжицата и как се държат правилно.
  • Научете детето къде се слага салфетката, с която предпазваме дрехите си и окуражавайте детето да се храни чисто, макар че все още може да наблюдавате разсипана храна. Не се сърдете, няма нужда от негативни чувства и стрес по време на хранене, по-скоро поздравете детето, когато се справя добре. Научете детето и го окуражавайте да използва салфетка, за да почисти устните си по време на хранене и как да прибере близо до чинията си. Това е важно умение, тъй като естествено отвътре им идва да използват ръкава си за тази цел, но Вие знаете, че това не е прието и е признак за лошо възпитание.
  • Обърнете внимание на детето да се храни възможно най-тихо и със затворена уста. Мляскането и сърбането не са приети.
  • Често децата се пресягат през всички, за да достигнат желаното ястие на масата. Обяснете му, че се радвате, че му харесва и ако иска допълнително е достатъчно да каже „Може ли да ми подадеш…, моля“.
  • Вероятно детето често се мръщи на храната или директно я описва като „гадна“. Не се сърдете и не се карайте, а спокойно и системно обяснявайте, че не прието да се говори лошо за храната на масата, защото това обижда този, който я е приготвил. Ако не иска или не харесва дадено ястие, простичко може да каже: „Благодаря, но предпочитам…“

Бъдете търпеливи, добрите маниера на масата, няма да станат първа природа на детето от раз. Най-добре е да въвеждате правилата постепенно, използвайки възникнали ситуации. Твърде много правила наведнъж биха затруднили и възрастен, а и не  е приятно докато се храниш, непрекъснато да те поучават. [irp posts=“221054″ name=“Как да научим детето да се държи добре на масата, част 1″] Окуражавайте, напомняйте, когато е нужно, но се съобразявайте и с възрастта и възможностите на детето. Всичко се научава, когато детето е в подкрепяща среда и когато усеща, че въвеждането на нови правила не му помага да се развие, да порасне, а не просто да е обект на критика и неодобрение. Ако се налага да поправяте детето или да го насочвате как да се държи пред хора извън семейството, направете го тихо, на „ушенце“, за да не изпитва детето срам и неудобство.

Хитър начин детето да е проактивно в този процес е да искате съвет от него при подреждане на масата, например. Или докато си играете с куклите на „гости“, някоя от куклите да се почуди малко какво е редно и какво не в дадена ситуация и да се допита до детето.

 

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации