Как да научим детето да се храни здравословно

Когато децата са малки е лесно да контролираме с какво се хранят. Но колкото повече растат, на толкова повече изкушения ще са изложени. Сигурно и сега изтръпвате, когато някой щедро го почерпи с чипс или други солени изкуствени храни, но пак имате трикове, с които да ограничите това. Когато детето вече е в училище обаче, ще може свободно да прави избор какво да яде. Късно е да чакаме да дойде този момент, за да вземем мерки тепърва да обясняваме за здравословното хранене. Трябва да започнем възможно най-рано, за да създадем навици и вкус и да предадем знания, които ще помогнат на детето да разбере как храната влияе на тялото му.

Какво може да направите?

Готвене

Включвайте децата в приготвянето на храната. Навършили две години, ще се радват да стоят до Вас и да Ви помагат в кухнята. Участието в готвенето е най-естественият и лесен начин да обясните на детето какво е добра и прясна храна и колко е важна тя за здравето ни. Храната се възприема цялостно чрез сетивата и когато сме усетили и оценили качествената, е лесно да различим некачествената. Нека да изследва зеленчуците и другите продукти, да ги мирише, по възможност да ги опитва. Разказвайте му за тях и как ни помагат, откъде идват. Какво по-хубаво от това да хапваш парченца моркови, докато се готви супата или да помиришеш подправките, с които тя става по-вкусна.

Когато детето участва в приготвянето на храната, то е вероятно да бъде и по-мотивирано да я яде след това. Създавате вкус, навици, култура на хранене и предавате важни умения. Например, докато слагате солта, обяснете, че се слага малко, за да се покажат по-добре вкусовете на съставките. Това ще Ви помогне да обясните, че във вредните храни се слага много сол (или захар), за да се скрие колко безвкусни и вредни са всъщност и ще го научите само да ги разпознава в бъдеще.

Добра презентация на храната

eat-547511_640

Големите готвачи казват, че човек се храни и с очите си. Когато храната изглежда вкусна и е красиво подредена в чинията ни, тя ни кани да я опитаме. Зле изглеждащото ястие, дори да е вкусно, ни отказва.

Поднасяйте храната на детето по нестандартен начин. Нека плуват кораби, да се крият зайчета, да пърхат пеперуди, да се композират влакове. По този начин също създавате култура на хранене, усещания за удоволствие, вкус и естестетика, които в бъдеще ще помагат на детето да избира храната си.

Щастливо тяло

Обяснете, че има храни, които дават енергия на тялото ни и други, които я крадат. Когато се храним с полезни храни се чувстваме добре, имаме сили, помагаме да се поддържаме здрави, имаме настроение. Когато се храним с вредни храни, тялото ни губи сили, започваме да пълнеем, отваряме път на различни болести и е по-вероятно да се чувстваме потиснати.

Кои храни са полезни? Изрежете картинки на различни храни. Нарисувайте една голяма кошница и я залепете на стената. Там ще слагате храните, които трябва да се приемат често и редовно (плодове, зеленчуци, риба, зърнени храни и др.). До нея залепете по-малка кошница. Това са храните, които не са в категория полезни, но можем да си позволим от време на време (торти, шоколади). До нея, залепете кошче за боклук – това са храните, които е добре да избягваме. Заедно с детето теглете снимките и задавайте въпроси: „Това полезна храна ли е?“ „Редовно ли трябва да я приемаме или трябва да я избягваме?. Нека детето да опита да познае. То вече има опит с храненето и може да прави предположения. Помагайте, когато е необходимо. Играта е подходяща за деца над 3,5 години. Съобразете обясненията с техните възможности и опит. Примерно, доматът е полезен за костите, зъбите и работата на сърцето. Облекчава стреса и умората. Броколите поддържат работата на целия организъм и предпазват от болести.

Театър на зеленчуците

Децата учат много лесно чрез театъра. Разиграйте ситуация, в която детето да види как вредните храни действат на тялото. Драматичното изкуство е много емоционално, децата съпреживяват, разбират и лесно запомнят посланията.

Предлагаме Ви три идеи за зомашен театър по темата:

Мечо и зеленчуците

Представете си, че Мечо е обидил зеленчуците, че не били вкусни и те решили да напуснат дома му. Тогава Мечо започнал да похапва само от най-любимите си сладолед, чипс, хрупанки и шоколад и поливал обилно с газирани напитки. (това е само пример, Вие подберете вредните храни според изкушенията, пред които е изложено детето).

Минал ден, два. Мечо бил щастлив. Колко вкусно било соленкото и сладкото, без някой да го ограничава. Но скоро започнало да го боли коремчето, все му се спяло, нямал сили да играе, а и дрехите му отесняли.

Почудил се какво става и отишъл да се посъветва с доктор Га. „Мило мече, мило мече, ти само си си мислил, че си ял. Тези уж храни са изтощили тялото ти. Чак устата ти е изпръхнала от солта, дето си погълнал. За да бъдеш здрав и силен, излез на свеж въздух, играй, спортувай на открито, а когато огладнееш, хапни зеленчуци, рибка, плодовe (нека и детето предположи какво да препоръча доктор Га). Но преди това намери зеленчуците и им  се извини!“ Сдобрил се Мечо със зеленчуците и те му помогнали да готви и да се храни вкусно. Скоро бил отново във форма. Тичал, играел, бил весел и доволен. Защото добрата храна била върнала силите му.

Зайо кани гости

Зайо Байо решил да покани приятели на гости и да им сготви нещо вкусно. Имал цял запас от всякакви продукти (приложете 7-8 снимки на полезни и вредни храни). Чудел се Зайо какво да им предложи. Вадете снимките една по една и питайте детето „Това полезно ли е или не?„. Зайо разбрал. Ще готви само … (полезните храни). Дайте идеи за ястия. Предварително ги сгответе и ги снимайте, за да може театърът да оживее и детето да участва в гостуването в зайовата къща, опитвайки вкусните здравословни гозби.

Труден избор

Едно дете било гладно, но не знаело какво да яде. „Ние ще ти помогнем да избереш!“ чуло то глас. Огледало се и видяло един говорящ морков. „Но защо трябва да ям моркови?„, попитало момичето.“Защото аз помагам на очите ти да виждат по-добре, а на кожата да е здрава и блестяща„. Нека и другите зеленчуци се представят и да кажат с какво са полезни. Но за да е драматично преживяването, нека се чуе и гласът на някоя вредна храна, която да убеждава детето да избере нея, защото е вкусна, соленка или хрупкава и т.н. „Но как да избера!? На кого да вярвам?“. Тогава полезните храни може да започнат да задават въпроси на вредната: „В теб има ли витамини? Ти за какво помагаш?“ Разбира се, отговорите трябва да са негативни.

И сами измисляйте смело истории – примерно за рицарят Броколи, който спасил принцеса Доматина от лапите на херцог Мазна Баничка. Или да разкажете за чудните пътешествие на грахчето Зеленко от нивата до крем-супата.

Ще се радваме да изпратите своите истории или сценарии за театър, за да ги споделите с повече родители.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации