Как да научим детето да се храни здравословно

За-Академия-за-родители

Деси Пеева е майка на 2 деца – Кристиян и Боримир. Имала е много трудности с кърменето на първото си дете и е получила много грешни съвети. За щастие попада на информация за кърмене от Ла Лече Лига, поднесена с много уважение и разбиране към това, което преживява към онзи момент и това много ѝ помага. От 4г е член на Ла Лече Лига България и от година и половина е международно акредитиран Лидер – консултант по кърмене. Всеки месец прави лекции за кърмене, захранване и отбиване

svetla_cropped

Доц. Светла Данова е микробиолог и ръководител на лаборатория „Млечнокисели бактерии и Пробиотици“ при Институт по микробиология – БАН. С повече от 20 години научни изследвания, тя е преподавател и консултант в областта на функционалните храни, млечните продукти, пробиотиците и хранителната безопасност. Специализирала е във Франция, Белгия, Южна Африка. Баба на 1г. внучка.

Двете разказват повече за това как да научим детето да се храни здравословно и как да подбираме храната за нас и децата в днешния индустирализиран свят.

Като родители трябва да бъдем добрият пример за нашите деца – културата на хранене започва от първия ден. В първите дни повечето деца получават коластра. Тя е естествен пребиотик и е храна за добрите бактерии в нашия организъм и създава предпазен слой в червата срещу вредните бактерии. Затова е изключително важно бебето да започне хранетето си с коластра, дори в последствие да се налага прекъсване на кърменето или да се прилага кърмене с дохранване.

Следва кърмата. Световната здравна организация препоръчва кърменето да продължи поне до втората година на детето. Когато детето се захрани, основната функция на кърмата е да изгражда и поддържа имунната система на детето. Кърмените деца, които са хранени на поискване, много лесно свикват да се хранят тогава, когато имат нужда да се хранят и то с количеството, от което се нуждаят.

Със захранването започва и развитието на хранителните навици, а това е непрекъснат процес. Храненето е добре да е удоволствие и забавление.

Как се формира вкуса на децата и как да изградим нормата?

Нормата зависи от родителите. За едни това може да бъде хамбургерът, а за други домашно приготвена топла храна – това е стандартът, спрямо който децата сравняват храните, когато порастнат.  Деца, научени да се хранят здравословно, много рядко прекаляват с храната.

За да разберете дали едно хранене е нормално и балансирано, то това са въпросите, които може да Ви помогнат:

 • Идва ли директно от природата? Дори с лека термична обработка, е полезно за нас.
 • Какво са правили хората преди 100 години? Не са разполагали със сокоизтисквачки, микровълнови и т.н.
 • Какво правят кученцата и котенцата? Те не ядат всеки кренвирш.

Балансирано хранене

Балансираното хранене е свързано с прием на повече плодове и зеленчуци, зърнени (пълнозърнести), протеини (има ги и в ядките). Трябва да се питаме:

 • Какво има в здравословните храни? Витамини, минерали, фибри, въглехидрати, мазнини и протеини.
 • Как да подбираме и как да четем етикетите? Трябва много подготовка и лупа за това, но не е невъзможно.
 • Какво да избягваме? В тях има предимно трансмазнини и прости захари.

По-добре предложете цял плод, вместо сок.

Децата в кухнята

Храненето е социална дейност, както и приготвянето на храната – развива рефлексите на децата и подобрява фината моторика; затвърждава нормата за хранене в семейството; създава чувство за значимост у детето.

Златни правила

 • Не принуждавайте! Хранителното насилие е страшно – децата трябва сами да решават колко да ядат.
 • Не подтиквайте! Децата трябва да могат да казват не.
 • Не поощрявайте! Разнообразието е хубаво.
 • Не ръчкайте! „Яж по-бързо!“ Темпото на хранене е индивидуално.
 • Не разсейвайте! Хранене без телевизор, играчки и т.н.
 • Не се тревожете! Оставете детето само да поиска кога да яде.
 • Ние сме добрия пример! Децата са перфектни имитатори.

Пробиотиците

Какви са живите и полезни бактерии, които бебето може да приеме с храната? В първите минути на раждането, бебето приема от микрофлората на майката – това е много важно – с кърмата, освен с пребиотик , получаваме естествено голяма порция полезни бактерии, които са естествен регулатор не само на метаболизма, но и на когнитивното мислене, на сърдечно-съдовата дейност и т.н.

Какво представляват пробиотиците и как да си ги доставим?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които в достатъчно количество могат да окажат полезни ефекти. Това е важно за избора Ви като родители, когато сте заливани от комерсиални продукти.

Те се грижат за чревното здраве, баланса в храносмилателната система и свързаните с нея системи, включително имунната. Помагат храносмилането – усвяване на полезните вещества и изхвърляне на мазнините, възпрепятстват развитието на вредните бактерии и стимулират перисталтиката.

Може да се приемат под формата на храна – не е нужно да се закупуват

Всеки от нас има по 1.5 кг живи бактерии – най-важното е да има баланс при тях – бифидобактериите най-важни при малкото бебенце.

Вижте видео-лекцията  от форум “Академия за Родители”.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации