Как да научим детето да спазва „правилата“ според метода Монтесори

Как да научим детето да спазва „правилата“ според метода Монтесори

Рано или късно, детето ще ви отговори с „Не, не искам“. Това е класическата схема, която започва, когато детето е малко и приключва в края на юношеството. Конфликтите, породени от какво е позволено и какво не е, продължават в ситуации, в които и родители, и деца не отстъпват от позицията си.

Дълбоко в себе си, всяка от страните се чувства наранена и застрашена. Родителите мислят, че авторитетът им е нарушен. Децата от своя страна се чувстват сякаш са непрекъснато подценявани, опитват се да докажат и затвърдят своята независимост и желанието да бъдат на същото ниво, като родителите си.

Не наказвайте, обяснявайте!

Заплахите и наказанията не са добро средство да научите детето да се държи възпитано. Когато едно дете е ядосано или иска да докаже независимостта си, то често се държи лошо и се подиграва на наказанието. Децата също така може да продължат да правят пакости, без значение възпитанието или наказанието. Наказанията имат моментен ефект, който не продължава в дългосрочен план.

Научете детето си да се държи възпитано и наблегнете, че това е нещо хубаво, позитивно, което е много по-добро, отколкото да се ядосва.

Това не винаги е лесно.

Опитайте да не задавате на детето въпроси, които нямат отговор, като например: „Колко пъти съм ти казвал/а да не правиш така?“, защото може да се случи да ви отговори с „Не знам, колко пъти?“.

Откъс от книгата „Как да отгледаме очарователно дете – Методът Монтесори“ на Тим Селдин.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации