Как да научим детето да управлява гнева си

Как да научим детето да управлява гнева си

Независимо дали става въпрос за двегодишно дете, ухапано от другарчето си или за осем годишно хлапе, което яростно хвърля учебниците си по пода или пък за тийнейджър, който се цупи и изрича непристойни изрази … децата от всички възрасти не са защитени от неконтролируеми изблици на гняв.

За всички подрастващи е характерно преминаването през различни етапи. И когато промените, през които преминават, са трудни, е много вероятно те да демонстрират своето недоволство чрез гневно поведение.

От вашата реакция обаче зависи дали яростта ще ескалира или ще се потуши.

Ето няколко ценни съвети, благодарение на които, ще помогнете на децата си да контролират агресивните си прояви.

  • Останете спокойни. Когато детето ви е ядосано, тогава то най-много се нуждае от вашата помощ, за да се справи с чувствата и разочарованието си. В никакъв случай не се сърдете на децата за това, че са разстроени. Наистина е трудно да запазите спокойствие, когато децата стават неконтролируеми. Ако обаче и вие се разярите, ситуацията ще стане още по-напрегната.
  • Приемете гневните чувства като нещо естествено. Да бъдете наясно, че детето ви е разтроено, разочаровано и има арогантно поведение е първата стъпка към продуктивно решение. Много родители също имат проблеми с изразяването на гнева си. При разговорите с децата обаче тези проблеми трябва да се сведат до минимум. В противен случай проблемът ще се задълбочи.
  • Дайте думи на чувствата. Гневът е призив за помощ. Когато децата са арогантни, те имат скритата нужда да им зададете определени граници за поведението им, като същевременно да демонстрирате, че разбирате или поне се опитвате да разберете чувствата им.
  • Покажете съпричастност. Разбирателството винаги успокоява напрегнатите ситуации. Задавайте въпроси, от чийто отговори ще ви стане ясно каква е първопричината за гнева на наследника ви.
  • Карайте го по-спокойно. Вместо да изнасяте лекции, придържайте се към кратките и прости коментари за случилото се.
  • Съсредоточете се върху решенията. Използвайте изрази като „Мога ли да ти помогна с нещо? ” или „Какво смяташ да правиш сега? ”.
  • Уверете детето си, че всичко ще бъде наред. Приемете факта, че избликът на ярост не бива да съсипва целия ден. Излезте заедно на разходка. Кажете „Не се притеснявай, ще намерим решение. Ще ти помогна”.

И едно универсално решение, независимо то ситуацията – дарете на детето си нежна прегръдка.

Източник: ezine.bg

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации